TIPS FRÅN COACHEN UT TIPSAR!

En bra tid på året för förändring…

Om det just nu är sensommar eller början på hösten kan man ha olika åsikter om. Hur man än väljer att se det så är en sak sann. Det här är en bra tid på året att genomföra förändringar.

Med nya ögon och kroppsminne av andra vanor under semestern är vi i gott läge att se över våra vardagsrutiner. Vad var det du gjorde när du fick råda din tid själv? Sov mer? Promenerade? Simmade? Umgicks med familj och vänner? Gick på teater, konserter och fick nya intryck?

Det där som du mådde bra av när du var ledig är tillsammans med det som kanske känns obekvämt nu när du håller på att forma in dig i vardagsrutorna igen. Ta vara på ledtrådarna och rita om rutmönstret så att det passar dig. Kanske du inte kan fortsätta med långa sovmorgnar – men du kan bestämma när du går och lägger dig. Eller om det är just de långsamma morgnarna du mår gott av – ställ klockan en halvtimme tidigare och ge dig tiden.

Vanor handlar om att göra saker så ofta att de blir närmast automatiserade. Det kan vara svårt men är inte på något sätt omöjligt att ändra dem. Uthållighet, envishet, ett tydligt mål för vad du får när du lyckas och att du tillåter dig förändringen även om den får konsekvenser är allt som behövs.

Intressant nog är det ofta det där sista som är svårast, vi vill ha förändringen och ser fram emot vissa av konsekvenserna men är samtidigt konservativa eller bekväma nog att vilja blunda för andra. Den som exempelvis vill ha mer utrymme att göra klart på jobbet innan hemgång får kanske som konsekvens också öva sig i att säga nej.

En del i coaching handlar om att skapa funktionella strukturer för din vardag. Du ser över vem du vill vara, vilka vardagsvanor som hjälper dig att vara just den människan och vilka vanor som motarbetar. Och helt utan rot-avdrag eller snickarvana kan du bygga om i dina vanemönster så att de bättre arbetar för dig.

Lycka till!

Lena Gustafsson, ACC coach
www.guldkanten.com