TIPS FRÅN COACHEN UT TIPSAR!

Att se det vackra

COACHEN
Världen är vacker, även de grå dagarna.

Ibland kan man titta ut och det bara är grått och trist och kanske regnar det, som om det inte vore nog med allt det andra. Det är dessutom måndagsmorgon och en ny arbetsvecka ligger framför dig. Du kanske tänker på alla uppgiftshögar som ligger och väntar på dig. Möten som bara kommer leda till tjafs och inga beslut tas denna vecka heller. Och du vet att även om du hinner en del så kommer högen som du inte har hunnit göra växa under veckan… så kommer helgen då du ska hinna ALLT… och nästa vecka börjar ekorrhjulet snurra igen, och igen, och igen. Hela din omgivning blir bara en grå massa där du själv är i mitten och ska hinna ifatt, hinna ikapp.

Att känna maktlöshet inför omvärlden och de krav som ställs på dig är inte ovanligt. Under perioder av livet händer det mycket och omställningen bör få ta tid. Det är när maktlösheten infinner sig och när kraven är för stora som man har lätt att bara se det fula och negativa omkring sig. Då är det dags att du tar på dig de ”vackra glasögonen” och letar efter det vackra, det fina och det roliga som finns omkring dig.

Om vi går tillbaka till ekorrhjulet och tänker oss att vi ser ekorren som rusar fram i blindo. Om vi ger den ekorren ett på ”vackra glasögon” så kanske ekorren i allt virrvarret och fartvindarna kan se att hjulet är grönt vilket kanske får ekorren att tänka på skogen, där den mår bra. Mungiporna åker uppåt. Om sen ekorren bara vrider huvudet lite lite åt höger så finns det en skål med nötter som ekorren kan mumsa i sig trots att det är en vanlig grå trist arbetsdag. Och snart upptäcker ekorren att när den slutar springa så kraschar inte världen, inte ens hjulet rasar ihop. Faktiskt. Det som händer är att hjulet stannar och ekorren kan pusta ut en liten stund, samla krafter, kanske dela en nöt med ekorren i hjulet bredvid och sen börja springa med ny härlig entusiastisk energi.

Nu är inte tanken att du ska känna alltför stor sympati med ekorren och fastna i hans/hennes hjul, utan titta runt omkring dig! Vad finns det i din värld som är vackert? Vad gör dig glad? Öppna ögonen för det som är vackert och du kommer att se det. Lägg märke till det som gör dig glad och du kommer bli nöjdare och kunna anta arbetet med större entusiasm än då du bara ser det fula och tråkiga omkring dig.

Min uppmaning till dig är att varje dag hitta något som är vackert och lägg det på minnet. Det ska vara det enkla och det som är gratis. Tänk som Louis Armstrong; “I see trees of green, red roses too. I see them bloom for me and you, and I think to myself, what a wonderful world.” Naturen, låtarna på radion, ett vänligt leende, allt finns där för dig. Ett tips är att skriva upp det i en bok eller kalender. Då får du till slut en bok full utav saker och händelser som någon gång har gjort dig glad och som du kan gå tillbaka till och läsa när helst du vill och behöver. Hitta gärna nya saker varje dag. Det kommer träna upp ditt sinne för att se och ta emot allt det vackra och det som gör just dig glad.

Dina dagar är alldeles för viktiga för att bara kallas grå vardag, det ska vara dagar med guldkant!

Jenny Lindell Bakke, dipl. coach ACC
GULDKANTEN

Uppvidinge Tidning – i brevlådan & på nätet