TIPS FRÅN COACHEN UT TIPSAR!

Vem tog min energi?

COACHEN

Jag känner mig så trött, utan anledning. Jag vet inte varför jag är så trött, jag bara gäspar hela tiden. Kanske har du hört dessa meningar komma från egen eller annans mun?

Under de mörkare månaderna är det inte ovanligt då vi ofta får brist på välbehövda soltimmar. För lite sömn skapar också trötthet, likaså mycket stillasittande samt näringsfattig kost. Men man kan ha tillräckligt med vitaminer i kroppen, tillräckligt med sömn och motionera regelbundet och ändå vara trött. Och då kan man fråga sig vem som tog energin, vem är energitjuven?

Det finns flera böcker som tar upp ämnet energitjuvar och en del författare tycker man helt ska ta bort energitjuvarna ur sitt liv, andra tycker man ska minska umgänget med dem för ett tag och du gör det du känner är bäst. Jag tror inte det är så enkelt som att läsa en bok och sedan göra val utifrån författarens kunskap. Man kan givetvis ta med det som en del i vågskålarna när man undersöker sin egen trötthet och funderar på om det är energitjuven som har tagit energin.

Vem är en energitjuv? Jo, den personen är ofta självcentrerad och pratar mer än den lyssnar. De vill ha sin vilja igenom och kan anklaga omgivningen om de inte får det. De kan också vara bra på att såra och kränka andra människor utan att egentligen reflektera över det eller visa ånger. En person som alltid velar kan också vara en energitjuv. Egentligen kan man säga att en energitjuv är den som får dig att bli trött när du umgås med den, men det kan också vara ett beteende som du blir trött av. Då är det inte en person i sig som är energitjuven. Om du har oturen att ha många människor omkring dig som exempelvis kan och vet allt bäst så kommer du förmodligen känna att du inte kan något alls sinom tid och det är inte sant! Minska kontakten med besserwissrarna och hitta människor som vill lyssna på dig. Bli observant på vad som gör att du känner dig trött. Är det situationer, beteenden, människor eller något annat?

Det är alltid svårt att ändra en annan människas beteende och därför är det lättare att själv ta ett steg från energitjuven. Försök därför att hitta orsaken till din trötthet så att du på ett enkelt sätt kan lyfta fram det för din energitjuv. ”Jag blir trött av att du aldrig lyssnar på mig. Jag behöver också få berätta och om du inte kan lyssna vill jag att vi tar en paus ett tag.” eller ”Jag har märkt att du ofta sårar andra människor, har du tänkt på det?” Försök att inte ta åt dig av energitjuvens kritik. Kanske vill de stilla ett eget dåligt samvete, eller en dålig självkänsla genom att få andra nertryckta. Vilka motiv de än har så är det deras ensak. De kan också förändra sitt jag. Var uppriktig mot dem, fråga vad de menar med att ge dig kritik och försöker de skoja bort det så på det igen; ”Det spelar ingen roll att du inte menar det för när du gång på gång säger — så blir jag arg/sårad. Jag tycker om dig men du får inte behandla mig så här.”

Lycka till med att ta tillbaka din energi, den tillhör dig.

Jenny Lindell Bakke, Guldkanten
Diplomerad Coach, Certifierad gruppledare, Aktivt föräldraskap
Pedagogiskt och professionellt ledarskap