TIPS FRÅN COACHEN UT TIPSAR!

Livet är som en våg

COACHEN


Nu, för att vi ska tänka lika från början, så tänker jag på en våg med två skålar, där det som ligger i den ena vågskålen vägs jämt med det som ligger i den andra. Om vi väger apelsiner så lägger vi dem i den ena och i den andra skålen fyller vi på med vikter tills det är jämt och då vet vi hur tunga apelsinerna är. Att vi väljer att väga apelsiner beror endast på att de är klyftiga och så kan vi känna oss smarta redan från början! Härligt! Nu kör vi!

Med hjälp av vår våg ska vi skapa balans i våra liv. Balansen behöver vi för att må bra fysiskt och psykiskt. Vi behöver aktivitet kontra vila. Ett träningspass gör oss fysiskt trötta och kroppen får känna motstånd en kort stund, vi återhämtar oss snabbt med en dusch och påfyllnad av energi. Vågskålarna hålls i balans.

Om vi upplever en kris, vi kanske bli arbetslösa, så sjunker vågskålen snabbt neråt. Då är det viktigt att återhämta sig snabbt för att inte vågskålen ska sjunka för djupt. Jag tänker att det är lättare att lösa ett mindre problem än ett större. Om vi bara låter den ena vågskålen fyllas med oro för situationen, negativa tankar om hur vi ska få ett nytt jobb och så vidare så sänker vi till slut oss själva och vårt självförtroende. Vi måste också fylla den andra skålen för att må bra.

Att skapa balans i vågen, kan man, som jag ser det, gärna göra med två aktiviteter. För det första kan vi använda energin, vi skapar med oron, som en drivkraft för att hitta nya vägar att tjäna pengar. (Om det är det som oroar oss.) Om vi gör detta så kommer vågskålen vi mår bra av flyttas lite nedåt. För det andra kan vi vända våra negativa tankar till positiva tankar och vi blir mer handlingskraftiga. Vågskålen kommer sänkas lite ytterligare. Och om vi inte direkt hittar en ersättning för vårt tidigare arbete som kommer vi i alla fall må bättre av att vi försöker se optimistiskt på framtiden. Vi kan också ta tillfället i akt och besöka alla mötesplatser som finns, vilka vi tidigare inte har kunnat gå till eftersom vi arbetar. Ju fler människor vi möter desto fler kontakter och möjligheter till arbete får vi på köpet. Berätta vem du är och vad du kan och snart en dag så står du med en ny arbetsuppgift och tjänar nya inkomster.

Om vi nu går till en helt vanlig dag eller inte helt ovanlig i alla fall. Då väckarklockan inte ringer, jag försover mig. Bilen startar inte och jag glömmer lunchlådan hemma. Vad gör jag då? Jo, jag surar hela dagen, skäller ut en kollega som är obehagligt glad och under lunchen talar jag vitt och brett om hur farligt det är att värma mat i micron! Min vågskål är i botten och jag mår skitdåligt. Alltså är det precis så jag inte gör, såklart! Istället försöker jag vända tankarna och se positivt på situationen. Så här kan det låta: Väckarklockan ringde inte och jag kom för sent men det är okej en dag, världen går inte under för det. När jag kom till jobbet så kunde jag börja arbeta direkt eftersom jag inte gjorde en massa utsvävningar om varför jag var sen. Lunchen fanns hemma men affären i närheten kunde ju på så vis få tjäna lite pengar på min tankspriddhet och jag har dessutom en lunchlåda klar till morgondagen.

Vad behövs för att skapa balans i ditt liv? Vad ger dig kraft och vad gör dig svag? Hitta din egen balans och kom ihåg att målet är jämvikt. Vi behöver alla någon motgång eller utmaning då och då för att må bra. Jag citerar Alfons Åbergs farmor från boken ”Lycklige Alfons Åberg”(Bergström): ”Om det är roligt jämt, så visste man ju inte att det var roligt! Var ni glada att ni är lessna! Tråkiga saker finns till bara för att man ska märka skillnad när det roliga kommer sen.”

Ta dig igenom motgångar, det stärker dig. Ha lite tråkigt då och då, det blir desto roligare sedan! Och skulle det ändå bli ojämnt i din vågskål, se till att det tippar över på den positiva sidan.

Jenny Lindell Bakke, dipl. coach ACC
GULDKANTEN

Uppvidinge Tidning – i brevlådan & på nätet