Uppvidinge Tidning » 22 maj, 2013

Daily Archives: 22 maj, 2013

TIPS FRÅN COACHEN UT TIPSAR!

Du är värdefull

Published by:

COACHEN

 

”Men inte ska väl jag?” ”Den här gamla tröjan.” ”Njae, inte kan jag det.” ”Det var inget besvär alls.”

Har du hört det förut? Du kanske känner igen dig? Alla påståenden är vanliga svar på en uppmuntrande kommentar. Och varför svarar vi så? En anledning kan vara att vi har så låga tankar om oss själva att vi inte vågar tro på positiv feedback när vi får den. Vi behöver helt enkelt träna upp vår självkänsla.

Varje dag tänker du något om dig själv och om vem du är. Har du låg självkänsla tänker du tankar som jag duger inte som jag är eller jag är inget värd, ingen tycker om mig. Du lyfter dig genom att tänka positiva tankar och sänker dig genom att tänka negativt om dig själv. Tyvärr finns det människor som ofta får höra att de inte duger, att de inte är bra och deras självkänsla raseras snabbt och tar tid att bygga upp. Det sägs att för varje gång man får höra något som man känner är nedvärderande mot sitt jag och sin självkänsla behövs det tio gånger positiv feedback, minst, för att skapa balans i vågskålen. Jag nämner detta för att förtydliga att det är allas ansvar hur jag och mina medmänniskor mår. Jag kan ensam ta ansvar över hur jag beter mig och vad jag låter andras kommentarer göra med mig men beroende på hur omgivningen bemöter mig är det olika svårt eller enkelt. Känns det omöjligt? Berätta för någon du kan anförtro dig åt, en coach kan vara till stor hjälp. Du är inte ensam och du är en fantastisk människa!

För att börja bygga upp sin självkänsla finns det tre saker du ganska enkelt kan börja göra. För det första ska du säga något snällt till dig själv varje dag. Alternativt sätta upp en lapp med en uppmuntrande text någonstans där du ofta ser och kan läsa den. Kommer du inte på något att skriva så kan du låna följande textrad av  Chesney Hawks; ” I am the one and only” eller Tina Turner; ”You’re simply the best, better than all the rest. Better than anyone, anyone I’ve ever met.” Eller ”Jag är bra som jag är och jag är glad för att jag är jag”

Det andra du ska göra för att öka din självkänsla är att ta emot beröm och komplimanger när du får dem. Bort med ursäkter som de jag nämnde i inledningen. Lyssna och säg tack! Det räcker. Människor säger inte snälla saker till dig för att du själv ska trycka ner dig. De säger det för att vara snälla och din uppgift är att ta emot. Och genast kommer vi in på den tredje saken: ge beröm! Det är faktiskt så att du mår själv bättre om du säger något positivt till en annan människa. Du kan använda ”Vad fint de örhängena passar på dig”, ”Vad bra att du kunde göra det”, ”Jag gillar när du…” Vad du säger är fritt och kommer från ditt hjärta. Det enda du ska tänka på är att vara ärlig både mot dig själv och mot andra.

”Uppskatta dig själv och se din egen skönhet. Getingens gåva till dig är att vara nöjd med dig själv – Sluta upp med att kritisera dig själv.” (Solöga) Och jag avslutar med att önska dig lycka till. Se dig själv i ögonen och var stolt. Se andra i ögonen och gör dem stolta.

Jenny Lindell Bakke, dipl. coach ACC
GULDKANTEN

Uppvidinge Tidning – i brevlådan & på nätet