Uppvidinge Tidning » 23 april, 2013

Daily Archives: 23 april, 2013

TIPS FRÅN COACHEN UT TIPSAR!

Livet är som en våg

Published by:

COACHEN


Nu, för att vi ska tänka lika från början, så tänker jag på en våg med två skålar, där det som ligger i den ena vågskålen vägs jämt med det som ligger i den andra. Om vi väger apelsiner så lägger vi dem i den ena och i den andra skålen fyller vi på med vikter tills det är jämt och då vet vi hur tunga apelsinerna är. Att vi väljer att väga apelsiner beror endast på att de är klyftiga och så kan vi känna oss smarta redan från början! Härligt! Nu kör vi!

Med hjälp av vår våg ska vi skapa balans i våra liv. Balansen behöver vi för att må bra fysiskt och psykiskt. Vi behöver aktivitet kontra vila. Ett träningspass gör oss fysiskt trötta och kroppen får känna motstånd en kort stund, vi återhämtar oss snabbt med en dusch och påfyllnad av energi. Vågskålarna hålls i balans.

Om vi upplever en kris, vi kanske bli arbetslösa, så sjunker vågskålen snabbt neråt. Då är det viktigt att återhämta sig snabbt för att inte vågskålen ska sjunka för djupt. Jag tänker att det är lättare att lösa ett mindre problem än ett större. Om vi bara låter den ena vågskålen fyllas med oro för situationen, negativa tankar om hur vi ska få ett nytt jobb och så vidare så sänker vi till slut oss själva och vårt självförtroende. Vi måste också fylla den andra skålen för att må bra.

Att skapa balans i vågen, kan man, som jag ser det, gärna göra med två aktiviteter. För det första kan vi använda energin, vi skapar med oron, som en drivkraft för att hitta nya vägar att tjäna pengar. (Om det är det som oroar oss.) Om vi gör detta så kommer vågskålen vi mår bra av flyttas lite nedåt. För det andra kan vi vända våra negativa tankar till positiva tankar och vi blir mer handlingskraftiga. Vågskålen kommer sänkas lite ytterligare. Och om vi inte direkt hittar en ersättning för vårt tidigare arbete som kommer vi i alla fall må bättre av att vi försöker se optimistiskt på framtiden. Vi kan också ta tillfället i akt och besöka alla mötesplatser som finns, vilka vi tidigare inte har kunnat gå till eftersom vi arbetar. Ju fler människor vi möter desto fler kontakter och möjligheter till arbete får vi på köpet. Berätta vem du är och vad du kan och snart en dag så står du med en ny arbetsuppgift och tjänar nya inkomster.

Om vi nu går till en helt vanlig dag eller inte helt ovanlig i alla fall. Då väckarklockan inte ringer, jag försover mig. Bilen startar inte och jag glömmer lunchlådan hemma. Vad gör jag då? Jo, jag surar hela dagen, skäller ut en kollega som är obehagligt glad och under lunchen talar jag vitt och brett om hur farligt det är att värma mat i micron! Min vågskål är i botten och jag mår skitdåligt. Alltså är det precis så jag inte gör, såklart! Istället försöker jag vända tankarna och se positivt på situationen. Så här kan det låta: Väckarklockan ringde inte och jag kom för sent men det är okej en dag, världen går inte under för det. När jag kom till jobbet så kunde jag börja arbeta direkt eftersom jag inte gjorde en massa utsvävningar om varför jag var sen. Lunchen fanns hemma men affären i närheten kunde ju på så vis få tjäna lite pengar på min tankspriddhet och jag har dessutom en lunchlåda klar till morgondagen.

Vad behövs för att skapa balans i ditt liv? Vad ger dig kraft och vad gör dig svag? Hitta din egen balans och kom ihåg att målet är jämvikt. Vi behöver alla någon motgång eller utmaning då och då för att må bra. Jag citerar Alfons Åbergs farmor från boken ”Lycklige Alfons Åberg”(Bergström): ”Om det är roligt jämt, så visste man ju inte att det var roligt! Var ni glada att ni är lessna! Tråkiga saker finns till bara för att man ska märka skillnad när det roliga kommer sen.”

Ta dig igenom motgångar, det stärker dig. Ha lite tråkigt då och då, det blir desto roligare sedan! Och skulle det ändå bli ojämnt i din vågskål, se till att det tippar över på den positiva sidan.

Jenny Lindell Bakke, dipl. coach ACC
GULDKANTEN

Uppvidinge Tidning – i brevlådan & på nätet

TIPS FRÅN COACHEN UT TIPSAR!

Att se det vackra

Published by:

COACHEN
Världen är vacker, även de grå dagarna.

Ibland kan man titta ut och det bara är grått och trist och kanske regnar det, som om det inte vore nog med allt det andra. Det är dessutom måndagsmorgon och en ny arbetsvecka ligger framför dig. Du kanske tänker på alla uppgiftshögar som ligger och väntar på dig. Möten som bara kommer leda till tjafs och inga beslut tas denna vecka heller. Och du vet att även om du hinner en del så kommer högen som du inte har hunnit göra växa under veckan… så kommer helgen då du ska hinna ALLT… och nästa vecka börjar ekorrhjulet snurra igen, och igen, och igen. Hela din omgivning blir bara en grå massa där du själv är i mitten och ska hinna ifatt, hinna ikapp.

Att känna maktlöshet inför omvärlden och de krav som ställs på dig är inte ovanligt. Under perioder av livet händer det mycket och omställningen bör få ta tid. Det är när maktlösheten infinner sig och när kraven är för stora som man har lätt att bara se det fula och negativa omkring sig. Då är det dags att du tar på dig de ”vackra glasögonen” och letar efter det vackra, det fina och det roliga som finns omkring dig.

Om vi går tillbaka till ekorrhjulet och tänker oss att vi ser ekorren som rusar fram i blindo. Om vi ger den ekorren ett på ”vackra glasögon” så kanske ekorren i allt virrvarret och fartvindarna kan se att hjulet är grönt vilket kanske får ekorren att tänka på skogen, där den mår bra. Mungiporna åker uppåt. Om sen ekorren bara vrider huvudet lite lite åt höger så finns det en skål med nötter som ekorren kan mumsa i sig trots att det är en vanlig grå trist arbetsdag. Och snart upptäcker ekorren att när den slutar springa så kraschar inte världen, inte ens hjulet rasar ihop. Faktiskt. Det som händer är att hjulet stannar och ekorren kan pusta ut en liten stund, samla krafter, kanske dela en nöt med ekorren i hjulet bredvid och sen börja springa med ny härlig entusiastisk energi.

Nu är inte tanken att du ska känna alltför stor sympati med ekorren och fastna i hans/hennes hjul, utan titta runt omkring dig! Vad finns det i din värld som är vackert? Vad gör dig glad? Öppna ögonen för det som är vackert och du kommer att se det. Lägg märke till det som gör dig glad och du kommer bli nöjdare och kunna anta arbetet med större entusiasm än då du bara ser det fula och tråkiga omkring dig.

Min uppmaning till dig är att varje dag hitta något som är vackert och lägg det på minnet. Det ska vara det enkla och det som är gratis. Tänk som Louis Armstrong; “I see trees of green, red roses too. I see them bloom for me and you, and I think to myself, what a wonderful world.” Naturen, låtarna på radion, ett vänligt leende, allt finns där för dig. Ett tips är att skriva upp det i en bok eller kalender. Då får du till slut en bok full utav saker och händelser som någon gång har gjort dig glad och som du kan gå tillbaka till och läsa när helst du vill och behöver. Hitta gärna nya saker varje dag. Det kommer träna upp ditt sinne för att se och ta emot allt det vackra och det som gör just dig glad.

Dina dagar är alldeles för viktiga för att bara kallas grå vardag, det ska vara dagar med guldkant!

Jenny Lindell Bakke, dipl. coach ACC
GULDKANTEN

Uppvidinge Tidning – i brevlådan & på nätet