TIPS FRÅN COACHEN UT TIPSAR!

Att finna sitt effektiva tempo

Ett vanligt ämne i coachning och en fråga många brottas med är tidshantering och tempo i livet. Stress är naturligtvis en del i frågan men lika mycket handlar det om variation i tempot, avkoppling och förmåga att hantera omgivningens påverkan på de egna planerna.

Var och en av oss människor har ett grundtemperament som ger oss olika preferenser för grundtempo. Någon vill skynda långsamt, ha tid att tänka och göra i sin egen takt. Någon uppskattar det högre tempot, kastar sig snabbt och gärna in i nya upplevelser och blir uttråkad av långa skeenden. De flesta av oss är en kombination av långsamt och snabbt. Den eftertänksamme och till synes långsamme kanske snabbt och effektivt gör det som ska göras när planen är klar. Efter några dagars inspirerande kurs med många nya intryck och intensiva dagar njuter vi av lugnet hemma.

Och så har vi människor omkring oss som håller sina tempon, arbetslag, familj och andra grupper där vi påverkar varandra. Och ett ytterlighetstänkande som pendlar mellan ”snabbt är bra” och ”avslappnat är stilla frid”. Som om vi måste välja mellan att vara snabba, högpresterande eller långsamma, fridfulla. Dagens nyhet: du behöver inte välja, du kan ha allt, få mer gjort och samtidigt mer avkoppling. Det handlar om att göra och vara i rätt tempo.

Att hitta sin modell för tidshantering handlar ofta om att acceptera sitt temperament och justera rytmen så att den passar just mig. Det är lätt att höja tempot, det är bara att skynda lite mer hela tiden, göra en lite längre ”att göra-lista” varje dag och sedan pricka av den, springa fortare och tänka snabbare. Men att enbart höja tempot är inte det smarta sättet att få mer gjort. I längden kommer du att få ägna mer och mer tid åt att justera misstag och kurera stress-symptom. Förmodligen kommer du också att upptäcka att av allt det där du gör är kanske stora delar inte alls egentligen ägnat att hjälpa dig nå dina mål. När vi håller för högt tempo i förhållande till vår egen aktuella grundnivå tappar vi urskiljningsförmåga och som en överaktiv retriever tar vi alla bollar som susar förbi.

Så börja istället med grundtempot. Det är ditt bekväma tempo där du känner dig aktiv och avslappnad på samma gång, det är hit du behöver återvända regelbundet och stanna längre. Ett enkelt sätt att hitta sitt grundtempo just nu är att gå det. Ta en ensam promenad, utan musik eller talbok i öronen, utan sällskap att anpassa dig till, bara gå. Och så låter du kroppen hitta det tempo som känns bekvämt. Lita på dig själv, det finns där och kommer fram när du gått ett tag. Låt tankarna stillna och bara lyssna på rytmen av dina steg, låt andningen vara som den vill och kroppen gå som den vill.

Bekväm och avslappnad rörelse? Gillar du rytmen av dina steg? Bra. Då går du just nu ditt grundtempo.
Lägg känslan på minnet, lagra in den i hela kroppens muskelminne. Försök att vara i det tempot så ofta du kan.

När du vant dig vid att hitta ditt grundtempo kan du börja laborera med det. Öka lite och se var gränsen går för när det börjar kännas stressat och påskyndat. Sänk tempot lite och se när du börjar bli rastlös och tycka det går långsamt. Lär dig var du just nu har dina gränser, de flyttar lite på sig beroende på faktorer som grundläggande stressnivå, immunförsvar (på väg in i förkylning har alla känt hur det tar emot), energinivå, humör osv. Så iaktta dina gränser, de har något att säga dig.

När du lärt dig var du har ditt grundtempo och känner dina gränser är du en bra bit på väg mot effektiv tidshantering. Du vet nu när det är läge att passa på att lägga in det där lilla extra du vill hinna med och när det är läge att ta det lite lugnt.

Och när du fått till balansen mellan när du töjer lite åt det högre tempot till, när du svänger tillbaka ner åt det lägre och under längre perioder håller grundtempot, då har du hittat din melodi.

Lena Gustafsson, ACC coach
www.guldkanten.com