TIPS FRÅN COACHEN UT TIPSAR!

Att ge sig frihet från det förgångna

COACHEN

 

TIPS FRÅN COACHEN. Det finns många ordspråk som visar på att ta förnuft ur sina erfarenheter eller att inte döma andra. Du har säkert hört ordspråk som; ”döm ingen förrän du har gått en mil i hans mockasiner”. Vad jag vill lyfta är att visa respekt för andra människor och dig själv. Dem precis som du själv har levt dina dagar fram till nu och du har mött olika situationer och olika personer som har satt prägel på vem du är i dag. Många möten har varit positivt berikade och andra kanske mer negativa. Svårigheter som du på något sätt har bemästrat dig ur eller kanske det fortfarande ligger och skaver, som en sten, någonstans?

Som Coach ansluten till Internationella Coachförbundet utgår man alltid från här och nu och vi vill att våra klienter ser framåt. Det är för att det är i nuet och i framtiden vi kan påverka vad vi upplever, tänker och känner. Det där som hände för, låt säga, tjugo år sen har redan passerat och haft sin tid för reflektion. Tänk nu till på dina egna upplevelser. Vad har du gått igenom, vilka händelser och kriser är en del av vem du är i dag? Ta dessa händelser och samla ihop dem, bevara dem i tanken om du vill och om de gör nytta. De som ger dig negativa tankar Om något ändå ligger och maler och du inte riktigt kan släppa det så lyft fram det. Nu tänker du kanske, men hon skrev ju nyss att coacher inte ser tillbaka. Det är fortfarande sant att vi coacher generellt inte gräver ner våra klienter i det som varit. Men ibland kan en händelse från förr ha lagt så djupa spår i en människa så att han/hon inte kan släppa det, just för att det påverkar situationer och upplevelser som individen möter även i dag.

Ett exempel, som många kan känna igen sig i, är att hålla ett föredrag, ett tal eller liknande. Man blir nervös, man tror man ska tappa bort sig eller man tror att åhörarna ska börja skratta. Den situationen kan präglas av en tidigare händelse. En redovisning i skolan eller ett föredrag som inte gick som man tänkt sig och DÅ kan det vara bra att lyfta fram den händelsen, vända och vrida på den och se varför det blev som det blev den gången. Du tappade bort dig i föredraget, okej sånt händer och ingen mer än du själv dömer dig. Tänk istället på hur du kan förbereda dig för att det inte ska hända igen? Någon skrattade, var det överhuvudtaget åt dig och hur vet du i så fall det? Var det ett elakt skratt eller var det en uppmuntran för att du faktiskt var rolig? När du sedan har lyft din händelse och lagt alla kort på bordet så vet du vad som är viktigt här och nu och det är det som vi coachar vidare på. Det som bara tillhörde där och då, det slänger du bort eller ger det till din coach.

Som avslutning skall du få ett visdomsord från Vildmarkens språk (Solöga). Det är Kackerlackan som talar; ”Min gåva till dig är att vara fri från det förgångna. Gör upp med ditt förflutna och det slutar att förfölja dig.” Genom att du ger näring åt negativa händelser när du tänker på dem så blir du aldrig av med dem. Stoppa det negativa flödet och tänk positivt. Vad har du lärt dig genom ditt liv och hur kan det vara till nytta för dig och andra i dag?

Ta nu ett djupt andetag. Tänk efter vad du har i dina innersta gömmor som du vill bli av med, gör en tanke- och känslomässig storstädning i dina egna mockasiner. Skaka ur dem, damma av dem och när du gjort det, ta ett djupt andetag till. Dags att fira, du har ju de finaste mockasinerna av alla. Här finns det inga stenar som skaver när du går, så njut!

Jenny Lindell Bakke, dipl. coach ACC
GULDKANTEN

Uppvidinge Tidning – i brevlådan & på nätet