TIPS FRÅN COACHEN UT TIPSAR!

Välj dina drivkrafter

Förra veckan tog vi med oss en reflektionsfråga: Varför gör jag det jag gör? Vad får jag ut av det här? Vilka behov hos mig tillfredställer detta?

Har du nu burit dem med dig så har du förmodligen upptäckt en hel del om dig själv. Saker som: Vad som driver dig, vilka föreställningar du har om vad du borde, kan och ska. Vad som fungerar motiverande och vad som avhåller dig. 

Och du som nu står med en rad ord i en anteckningsbok utan sammanhang och inte alls ser svaren på de här frågorna än. Lugn, det är det vi ska ägna oss åt nu.

När du reflekterar över dina drivkrafter och accepterar de svar du har märker du att det är en väv av olika motiv som samverkar. Du har personliga motiv. Du har motiv som rör vem du vill vara i ditt sociala sammanhang. Du har motiv som rör ekonomi. Och så vidare.

Olika saker du gör hjälper dig att uppfylla olika motivbilder, ibland kommer olika motiv på kollisionskurs med varandra, motiven som förälder kan krocka med motiven för jobb när feberperioderna avlöser varandra och VAB-dagarna radar upp sig. Eller personliga motiv kan krocka med dina sociala motiv när du mest av allt längtar efter en hemmakväll på soffan när det är dags för kompisträffen som sedan länge planerats. Och du hanterar det. Du väljer, du prioriterar upp och ned och väljer vad dina 24 timmar ska innehålla dygn för dygn. Ibland har stora livsval medfört självklarheter i vardagen, att bo på landet och ha häst i stallet medför sina rutiner, att skaffa hund, köpa hus, få barn, flytta isär, välja typ av jobb. Alla är de livsval som påverkar din vardag, ger en del nya självklarheter och tar bort andra. Och du jonglerar dina olika motiv för att på bästa sätt få ihop din vardag.

Varför gör jag det här? För att jag vill… Ja vad är det egentligen du vill?

Under alla dessa motiv ligger kärnvärdena. Nu börjar det hetta till. Nu handlar det inte om enkla svar som ”jag gör det här för att jag vill ha bullar i frysen” eller ”för att jag mår bra av det”. Kärnvärden talar om lite mer för dig. De talar om vad du får ut av att ha bullar i frysen eller varför du mår bra av att ge dig ut och springa i regnet. Du når dem exempelvis genom att med en treårings envishet fråga dig själv ”varför då?”

  • Varför vill du ha bullar i frysen? För att det är så skönt at ha något att bjuda oväntade gäster på.
  • Varför vill du ha något att bjuda oväntade gäster på? För att jag vill att de ska känna sig välkomna.
  • Varför vill du att de ska känna sig välkomna? För att människor är viktiga för mig, mina vänner är viktiga och det är viktigt för mig att vara öppen för nya, oväntade möten.

Se där – öppenhet för möten och människor är viktigt för dig. Spännande. Hur påverkar det dig?

Eller så kanske det blir:

  • Varför vill du ha bullar i frysen? För att det känns så bra att ha dem där.
  • Varför känns det bra att ha dem där? För att de är ett synligt bevis på något jag har gjort.
  • Varför vill du ha ett synligt bevis på vad du gjort? För att jag känner mig värdefull när människor uppskattar det jag gör.

Se där – du hämtar värde ur andras uppskattning. Spännande. Hur påverkar det dig?

Ägna nu en stund åt att fundera över de olika motiv din reflektionsfråga lyft upp. Vad kan du se i dem? Varifrån kommer de? Vad får de dig att göra? Vad får de dig att låta bli?

Vilka mönster ser du?

Det är inte alltid lätt att göra det här på egen hand, det är ett av skälen att anlita en coach som med frågor och speglingar hjälper dig att se. Du är ju en del av dina mönster men försök att lyfta dig upp över dem. Se det ur ett mer objektivt fågelsperspektiv. Ibland hjälper det att göra något fysiskt, tycker du det är svårt att se mönstret så prova att ställa dig upp. Tänk dig att mönstret ligger på golvet under dig. Vad ser du nu?

En del av dina mönster kommer du att gilla. En del kommer att överraska dig. Och en del tycker du illa om. Men det gör ingenting. De är dina idag. Nu är det dags att gå vidare och välja drivkrafter för framtiden. För det valet får du en ny reflektionsfråga att bära med dig.

 

Veckans reflektionsfrågor är:

Vem vill du vara?

(och för dig som nu försöker komma undan med att svara ”mig själv” – det räcker inte.
Du är alltid dig själv, alltid. Så håll kvar frågan. Vem Vill Du Vara?)

 Fundera på det, vi ses igen om en liten vecka…

Lena Gustafsson, ICF Associate Certified Coach
www.guldkanten.com