TIPS FRÅN COACHEN UT TIPSAR!

Samla verktyg för eget arbete

Personlig utveckling är en ständigt pågående process. Stora delar av den utveckling vi genomgår under en livstid är omedveten och influerad av fysisk utveckling och vårt sociala sammanhang. Vi lär oss sitta när vi tränat muskulaturen tillräckligt stark för att hålla upp kroppen. Utan att reflektera över det tar vi in omgivningens förväntningar utifrån kön och bygger in ett könsrollsbeteende. Vi övervinner vår rädsla och skaffar oss knep för att kunna sova efter tonårens skräckfilmsmaraton för att vi vill kunna hänga med kompisarna.

Vi lär oss hela tiden saker om oss själva och hur vi kan hantera vårt liv och vår omvärld. Oftast reflekterar vi inte över hur vi gjorde, vi bara gör. För att kunna skruva upp vår potential några snäpp är reflektionen ett ovärderligt verktyg. Något så enkelt som att faktiskt tänka efter hur du gör när du lär dig, under vilka förutsättningar du lättast lär och arbetar, vad som triggar igång dig och vad som får dig att lägga av gör väldigt stor skillnad. Du kan utforma din tillvaro mera medvetet och ge dig själv bättre förutsättningar.

Se det som en variant av heminredning, livsinredning.
I heminredning väljer du de möbler och föremål du vill omge dig med för att göra ditt hem trivsamt och funktionellt. En del är nytt och utvalt med omsorg. En del samlat genom åren för att det i olika perioder behövts. Någon ärvd byrå och en gammal skruttig fåtölj bereds med värme plats för att de betyder något för dig fast de är opraktiska. Tillsammans utgör de inredningen i ditt hem och skapar ramarna för hur smidigt och bekvämt ditt vardagsliv fungerar, ger en yta du visar för vänner och grannar och förråd du stänger om där du förvarar det du behöver för egen del vid olika tillfällen.

Livsinredning är att samla de kunskaper, metoder och knep du behöver för att ditt liv ska kännas trivsamt och funktionellt. En del är nytt du plockat upp på utbildningar, i litteratur eller av vänner. En del vanor samlar du på dig genom åren för att de i olika perioder behövts. Och några sätt att se på dig själv och din omgivning har du ärvt av människor som stått dig nära.

Du kan och du får möblera om i ditt inre landskap när det inte känns trivsamt och funktionellt. Precis som du en dag kan komma in i vardagsrummet och tänka ”Nu är det dags att göra sig av med den där gamla skruttiga fåtöljen, eller kanske klä om den i nytt fräscht tyg.” så kan du en dag känna att nu är det dags för förändring i dina tankemönster, reaktioner och vanor.

Reflektionen hjälper dig att se hur du har inrett idag och vilka möbler det är som står ivägen och orsakar så mycket extra steg för att ta sig mellan rummen så att säga. Under kommande veckor kommer jag här att bjuda på några coachverktyg som många funnit användbara och som jag hoppas kan göra nytta hos dig också. Men innan vi ger oss in i det vill jag att du övar din förmåga att reflektera inåt.

Att reflektera inåt handlar om att lägga märke till och låta vara. Det är mycket viktigt.
Det är alldeles för vanligt att reflektionen direkt kopplas till en bedömning, och ofta en negativ sådan: ”vad dum jag är som tänker så! Varför gjorde jag det där nu igen, jag skulle ju inte, jag har ju ingen karaktär!”, ”vad töntigt och fegt!” och så vidare och så vidare i en ständigt nedtryckande ström som snabbt börjar styra din uppmärksamhet mot att leta fler fel. Ingen opartisk observation där inte.

När du övar din reflektionsförmåga så öva dig på att bara lägga märke till. Bara se vad som finns, vad som sker och vad som händer. Tysta de bedömande rösterna och bara iaktta dig själv. Kanske du vill anteckna det du lägger märke till.

Till nästa vecka kan du öva dig på att bara iaktta dig själv och reflektera över mönstren.
Vad är det egentligen som händer?
Ur vilka föreställningar om dig själv och andra kommer dina handlingar?

Det du nu gör är att skapa vana att använda det mest grundläggande verktyget för personlig utveckling.

Ha en vänligt utforskande vecka!

Lena Gustafsson, ICF Associate Certified Coach
www.guldkanten.com