TIPS FRÅN COACHEN UT TIPSAR!

Fira framstegen, nytta och så lite nöje

Det finns alltid något att fira. I ditt rörliga, röriga, ordnade, oordnade liv lyckas du hela tiden ta nya steg. Tro mig. Det har du gjort sedan du var liten och första gången lyckades fixera blicken. Och du fortsätter varje dag att lära dig nya saker, skaffa dig nya erfarenheter, målmedvetet lyckas med det du föresatt dig och överraska dig själv med oväntade framgångar.

Glöm aldrig att stanna upp och fira det. Uppmärksamma stunden och stanna kvar i den en stund. Låt det sprida sig och förankras i hela din kropp att du lyckats. Du är en människa som lyckas.

Är du som resten av oss så är du även en människa som misslyckas ibland, klantar till det, gör fel, gör människor besvikna, slår sönder fina vasen och tappar bort det viktiga papperet. Det gör ingenting. Ordna upp det så gott det går, be om ursäkt, förlåt dig själv, lär av misstaget och gå vidare utan större åthävor. Och gör det samma när andra klantar till det omkring dig, be dem ordna upp det, förlåt och gå vidare.

Men lägg ditt fokus på det lyckade. Alla de där små och stora segrarna. De finns där, du behöver bara öva upp dig lite på att känna igen dem. De stora segrarna kommer kanske med pukor och fanfarer, njut av firandet och unna dig segerns sötma. Andra är med diskreta, kanske är det bara du som vet vilken seger det är. Njut dem också. Varför inte berätta för någon vad du gläds åt? Delad glädje är dubbel glädje och när du tar för vana att fira med andra får du på köpet fira med dem när de lyckas. Då finns det verkligen alltid något att fira.

Skaffa dig en arsenal av segertecken att ta till när såsen blir god, affären går i lås, städningen är avklarad, det viktiga projektet avslutat eller hunden kommer när du ropar. Det är de lyckade stunderna du ska lagra in och bevara. Det är dit du vill återvända när det tar emot, till minnet av att du brukar lyckas. Att du är en människa som kan, vill och vågar.

Och för att balansera de egna inre drivkrafterna du håller på att utveckla behöver du lära dig att stanna upp i framgången. Att hela tiden sträva efter utveckling kan bli väldigt slitsamt om man inte stannar upp och njuter av utsikten då och då, ser vad man redan uppnått och låter det ta plats.

I coachning har firandet en central roll. Medan vi arbetar med oss själva och våra mål är vi ibland så upptagna med det vi håller på med att vi inte märker de steg vi tar och den utveckling som sker. Firandet är ett sätt att medvetandegöra utvecklingen för att kunna ta nya medvetna steg i rätt riktning och inte låta oss dras med av görandet.

Firar gör du för att befästa de mönster du vill ha mera av, bekräfta dig själv och tillåta dig att bli starkare och lyckas oftare. På köpet får du många roliga stunder, det är den fria bonusen.

Så fira på! Det kan vara utåt synligt och gemensamt eller inåtvänt och för dig själv. Du väljer. Men fira människa – för nytta och nöje!

Lena Gustafsson, ICF Associate Certified Coach
www.guldkanten.com