TIPS FRÅN COACHEN UT TIPSAR!

Välja coach med kvalitet, första steget

För den som är nyfiken på coachning och skulle vilja prova att arbeta med en personlig coach finns en viktig fråga. Hur hittar jag rätt coach?

Den första och viktigaste frågan är alltid: Vad vill du uppnå med din coaching?

Beroende på svaret där kan olika coacher vara rätt för dig. Coacher har olika coachstilar, olika erfarenhet och skilda egna fördjupningsområden som olika väl matchar vad just du vill uppnå just nu.

Genom att göra klart för dig vad du själv söker har du en bra grund, också för den coach som ska bedöma om han/hon kommer att kunna ge dig det du söker.

När du har det klart för dig kommer kanske frågan: Hur hittar jag en coach över huvudtaget? Var finns de?

Ett sätt är att helt enkelt fråga drivna människor i din närhet vilken coach de har.

Eller om du vill leta lite mer på egen hand finns tex. på www.icfsverige.se en funktion där du utifrån dina urvalskriterier kan ta fram förslag på coacher ur medlemsbasen.

Men hur väljer man coach med kvalitet? Det är inte helt lätt att navigera bland alla benämningar som cirkulerar. Diplomerad, certifierad, utbildad här eller där, vad är skillnaden?

Jag tänkte ägna några artiklar åt att sortera i begreppen lite. I grunden är coach ett öppet begrepp, fritt att använda. Och det görs, inte minst nu när coachning är på modet. Vem som helst kan i princip kalla sig coach. Men det finns några hållpunkter som kan hjälpa dig reda ut vad du får för pengarna.  Vi kommer att titta på tre områden du kan gå efter för att välja din coach. Utbildning, erfarenhetsnivå och personkemi.

För det första. Vad har din tilltänkta coach för utbildning? Och den är viktig för att du ska veta att det är coachning du får. Har han/hon en coachspecifik utbildning där coachningsmetodiken i grunden lärts in?

Det finns flera olika utbildningsinstitut och företag med god kvalitet idag. Fråga din coach om hur och var han/hon utbildat sig till coach. Du kommer genom svaret där att få en grund för att bedöma hur väl coachens bakgrund matchar dina förväntningar och i beskrivningen av utbildningen får du också en ytlig bild av eventuell inriktning. En del coacher är inriktade mot specifika områden som hälsa, idrott, karriär, stress osv. Andra arbetar övergripande med coachningsmetodiken som förändringsverktyg. Lyssna efter hur coachen beskriver sig själv, ställ frågor. Det minsta du ska begära är att din coach har en coachspecifik utbildning och kan metodiken.

Fortsättning följer …

Lena Gustafsson, ICF Associate Certified Coach
www.guldkanten.com