Kategoriarkiv: HEM & TRÄDGÅRD

HEM & TRÄDGÅRD MAT & DRYCK UT TIPSAR!

Nässelsoppa

Publicerad av:

Nässlor IMG_1068 WEB

SUPERMAT. Oh, dessa härliga, späda nässlor! Nu är det perfekt tid att ta på sig handskar och bunkra av det järnrika och nyttiga ogräset.

Använd nässlor istället för spenat i stuvningar, pajer, piroger och pastasåser eller gör en härlig vårsoppa som boostar kroppen med vitaminer och mineraler. Du kan också göra eget thé, nässelvatten för att göda dina växter i trädgården eller använda ogräset till färgning av garn och textilier. Inom naturmedicin sägs det vara inflammationshämmande och renande, särskilt bra vid tarmsjukdomar, problem med urinvägarna samt järnbrist. Nässlor sägs även hålla mal och andra skadeinsekter borta inomhus.

Recept Nässelsoppa

Fortsätt läsa

HEM & TRÄDGÅRD UT TIPSAR!

Duka med naturen

Publicerad av:

vårblommor WEB

Helgens vackraste bordsdukning hämtar du från naturen. Blanda flera mindre glas med lingon- och blåbärsris, snödroppar och vitsippor. Knoppande kvistar blir otroligt fint på ett lägre sideboard, på golvet i en större vas eller i en vacker karaff på toaletten.

Sugen på att påta i trädgården i helgen?

Låt dig inspireras av Johanna Hjärtfors trädgårdskrönika och videoblogg – här på Uppvidinge Tidning! Du hittar dem alltid under fliken Spalter och Johannas Trädgård.
Trevlig helg!


 

ANNONSfotbollen_A3

 

HEM & TRÄDGÅRD UT TIPSAR!

Så här gör du hästbajslasagne

Publicerad av:

Hästbajslasange 2

Vill du skapa ett nytt land i din trädgård men slippa gräva? I månadens trädgårdsspalt tillagar Johanna Hjärtfors egen hästbajslasagne.

Först och främst. Skaffa en kompis/bekant med hästintresse. Där kommer det produceras mögligt ensilage och mängder av hästbajs till din odling.

JOHANNAS RECEPT PÅ HÄSTBAJSLASAGNE

Ingredienser:
Tidningar och kartonger
Gamla löv
Brunnen hästgödsel (gärna blandat med halm eller torv)
Påsjord

Så här gör du:
1. Täck med ett tjockt lager tidningar, kartonger och annan papp direkt på gräset. (alternativt täckduk, men inte det optimala även om jag nu körde på det säkra kortet, men den ska bort sedan.)
2. Lägg ut ett tjockt, tjockt lager med gammalt, hö, halm eller ensilage
3. Över detta är det perfekt att varva med ett tjockt lager gamla löv.
4. Nu kommer liksom den viktiga köttfärsen – brunnen hästskit gärna blandat med halm eller torv. Vissa säger att man inte ska använda hästbajs blandat med spån. Gör det i alla fall om det är det enda du har tillgång till, säger jag!
5. När odlingsbädden satt sig något, gärna under ett par regniga dagar, är det dags för osten – toppingen. Här kostar jag på mig påsjord för att få ett jämt lager att så i, och whop whop – du har ett nytt land i din trädgård, utan att gräva ett endaste spadtag i gräsmattan!

LÄS MER I SENASTE NUMRET # Uppvidinge Tidning

 

HEM & TRÄDGÅRD UT TIPSAR!

Blommande och grönskande hjärtepresenter

Publicerad av:

Foto: Blomsterfrämjandet

Foto: Blomsterfrämjandet

Den 14 februari firas alla hjärtans dag eller Valentine, som dagen heter i många andra länder. Det är en dag att uppmärksamma alla som vi tycker extra mycket om. Det kan vara den du är förälskad i, en bra kompis eller god medmänniska. Blomsterfrämjandet tipsar här om blommande och grönskande hjärtepresenter.

Gerbera – glädjespridaren. Gerbera är en vacker blomma med mycket karaktär. Den är formstark och har distinkta blommor i många olika färgnyanser. Gerberan passar att ge till livfulla personer!
Tips!  Placera gärna gerberan i en vacker kruka eller i en fin kasse i någon färg som tar upp tonerna i blomman. Tipsa gärna den som ska få blomman om att gerberan trivs bäst om den står ljust och svalt, och när jorden är fuktig. Mottagaren får betrakta gerberan som en tillfällig gäst, för den är svår att få att överleva under en längre tid.

Kornettblomma – coolast av dem alla. En blomma som är otroligt häftig är kornettblomman med sitt speciella utseende. Växten har mjuka långsmala blad som väller ut över krukkanten och ger växten en intressant form. Blommorna sitter på långa graciösa stänglar som gör att det ser ut som om blommorna svävade över bladen. Blommorna är trattformade och finns i många olika nyanser av rött, vitt, violett, blått och rosa samt fantastiska tvåfärgade kombinationer.
Tips! Tipsa gärna den som ska få blomman om att överblommade stänglar kan klippas av med sax för att främja knoppsättningen och ge rikligare blomning. I övrigt är riktmärket att vattna först när jordytan har torkat upp, gärna med svag näringslösning. Bäst trivs plantorna när de placeras ljust och varmt och skyddade från kallt drag. Sätt gärna kornettblomman i en lerkruka där den trivs mycket bra.

Begonia – till retrovännerna. Begonia har odlats länge i Sverige och det finns en enorm bredd i begonia-sortimentet. Vissa används för sina dekorativa blads skull och andra används för sina blommors skull. Stilen är charmig och lite ålderdomlig varför de är en perfekt present till den retrointresserade.
Tips! Begonior är lätta att placera och trivs på fönsterbrädan på klassiskt maner som på mormors tid eller en bit in i rummet. Ju ljusare placering desto rikligare blir blomningen. Eftersom begonior blommar så rikligt kan en klase med blommor brytas av och sättas i en kopp eller ett glas med vatten; det är ett enkelt sätt att piffa upp hemma och skapa stämning.
Begonian vill stå relativt torrt och jordytan ska torka upp lätt mellan vattningarna. Svag näring under blomningen ger bäst resultat. För att blomman ska vara riktigt snygg bör vissna blommor plockas bort.

Murgröna – grönt är skönt. Är den du ska uppvakta ingen vän av blommor? Då är gröna växter ett skönt alternativ och det finns många olika arter och sorter att välja bland. Gröna växter bidrar till bra inomhusluft och ger en skön känsla inomhus. Ska du ge en present till någon som du inte känner så bra är en grön växt bra, eftersom de passar in överallt.

Hortensia – elegant och praktfull. Hortensior är både moderna och ljuvt romantiska på en och samma gång och de finns i många olika nyanser av blått, vitt, rosa och rött. För att hortensior ska trivas inomhus bör man undvika att placera dem i direkt solljus eller för varmt. Ju svalare de står desto bättre. Hortensians jord bör alltid vara fuktig, men växten ska inte stå i vatten. Gödsla gärna med svag dos näring i vattnet.
Tips! Efter blomningen kan hortensior planteras ut i trädgården eller i kruka på balkong eller altan.

Tulpaner – klassiker som alltid fungerar! Känner du dig osäker är en bukett tulpaner aldrig fel! Det finns inget folk i hela världen som köper så många tulpaner per person som vi svenskar gör. Alla blir glada över en bukett tulpaner! Februari är dessutom den perfekta tiden för tulpaner eftersom utbudet av svenskodlade tulpaner är rikt och det finns massor av fina färger och sorter att välja bland.
Tips! För att lyckas bäst med tulpaner ska de snittas om och ställas i kallt vatten när de kommer hem. Glöm dem en timme eller två och ta sedan bort förpackningen och tulpanerna håller sig fina ca 1 vecka.

Förpackningen. För att göra presenten ännu mer personlig kan du tänka till lite extra runt förpackningen och anpassa den efter vad mottagaren tycker om. Blommornas färg förstärks till exempel ytterligare om de förpackas i en påse, kruka eller ask som tar upp eller kontrasterar mot färgen på blommorna, det uppskattas av den som tycker om färgprakt. Vill du ge presenten ett mer urbant utseende kan växten placeras i en gammal konservburk eller låda, det tar då udden av det mjukt gröna och blir lite hårdare. Vänner av retro gläds extra när blomman kommer i en gammal burk medan den traditionelle uppskattar klassiskt glas och keramik.