HEM & TRÄDGÅRD MAT & DRYCK UT TIPSAR!

Nässelsoppa

Nässlor IMG_1068 WEB

SUPERMAT. Oh, dessa härliga, späda nässlor! Nu är det perfekt tid att ta på sig handskar och bunkra av det järnrika och nyttiga ogräset.

Använd nässlor istället för spenat i stuvningar, pajer, piroger och pastasåser eller gör en härlig vårsoppa som boostar kroppen med vitaminer och mineraler. Du kan också göra eget thé, nässelvatten för att göda dina växter i trädgården eller använda ogräset till färgning av garn och textilier. Inom naturmedicin sägs det vara inflammationshämmande och renande, särskilt bra vid tarmsjukdomar, problem med urinvägarna samt järnbrist. Nässlor sägs även hålla mal och andra skadeinsekter borta inomhus.

Recept Nässelsoppa

2 pers
2 l nässlor, nyplockade
0,5 msk smör
0,5 st schalottenlök
0,5 l vatten
0,5 msk vetemjöl
0,5 dl crème fraiche
1 tärning grönsaks- eller hönsbuljong
smaka av med salt
servera med klippt gräslök

Exempel på goda tillbehör:
mjukkokt eller pocherat ägg
knaperstekt bacon
kokt potatis
klippt gräslök
creme fraiche
bröd

1. Skala och hacka löken, rensa, skölj och grovhacka nässlorna. Fräs i smör ett par minuter under omrörning. Kör blandningen i matberedare till slät konsistens. Späd med lite vatten om det behövs.
2. Häll tillbaka nässelmixet i grytan. Blanda ner mjölet, tillsätt resten av vattnet och smula över buljongtärningarna. Låt soppan sjuda på svag värme 5-10 min. Smaka av med salt och peppar. Vispa ner creme fraiche om du vill eller servera soppan vackert mörkgrön med goda tillbehör – pocherade eller kokta ägg och/eller kokt potatis eller knaperstekt bacon, klippt gräslök och en klick creme fraiche samt ett gott bröd.