UT TIPSAR!

Sminkad för sommarens fester

Den här veckan ska vi ta oss en titt på hur en dagmakeup och en kvällsmakeup ska läggas. Om man ska följa konstens alla regler så att säga…

Skillnaden mellan en dagmakeup och en kvällsmakeup är i stort sett färgvalet. På dagen ska det vara så naturligt som möjligt, medan en kvällsmakeup kan vara hur wild and crazy man vill, beroende på tillställning.

DAGMAKEUP   Dagmakeup är en makeup som man har på dagen, mellan klockan 06.00-18.00. Det man ska tänka på är att det är ansiktet som ska dra till sig uppmärksamheten och inte sminket, man ska använda så lite smink som möjligt. I en dag makeup ska man bara använda matta färger, alltså inga skimriga och starka färger. Färger som är bra är beige, brun, bordeaux (brun-lila) och rödbrun.

  • Börja som vanligt med att rengöra ansiktet grundligt och smörj in.
  • Täck över oönskade partier med concealer. Applicera foundation, den ska inte vara heltäckande om man inte har en problemhy.
  • Forma ögonbrynen som vanligt. Om man väljer att fylla i dem, ska detta göras med försiktighet.
  • Nu när ögonskuggan ska appliceras tänk på att bara använda matta färger. Men lägg den som vanligt, mörkt längst ut och ljusare inåt. För att få hängade ögonlock att sjunka in, lägg även mörkare ögonskugga där. På dagen ska man även använda brun/svart mascara för att få ett naturligare intryck.
  • Läpparna kan målas om man vill, men tänk att ”less is always more”. Så använd en naturlig läpp-penna och ett naturligt läppstift. Lite glans över det hela blir en fin touch.

 KVÄLLSMAKEUP   Kvällsmakeupen ska användas mellan klockan 18.00 och ända tills man går och lägger sig. Det finns 3 olika typer av kvällsmakeup och dessa beror hela på vilken typ av tillställning man ska på.

Solid makeup: Den här makeupen är väldigt nära dagmakeupen men med lite starkare färger. Man går till exempel från ljusbrunt till mörkbrunt. Men det är fortfarande matta färger som används. Detta är den mildaste och den naturligaste kvällsmakeupen och den passar bra till hemma middagar och enklare sammanhang.

Sporty makeup: Fortfarande en ganska naturlig makeup men nu används ännu mer färg, och det ska fortfarande vara matta färger. Den här makeupen passar bra till olika sociala sammanhang så som till exempel personalfester och lite finare middagar.

Shiny makeup: Nu kommer den som jag tycker är roligast av alla kvällsmakeuper. NU ska man tänka gala och glamour! Nu är det glitter och glans som gäller, man kan göra den hur effektfull man vill, bara det fortfarande är snyggt. 

Man måste tänka på att det brukar oftast vara ganska så mörkt ljus när man använder den här makeupen, därför får man gärna överdriva lite. Mycket rouge, eyelinern kan rama in hela ögat, lösögonfransar kan användas uppe och nere på fransarna. Man kan använda färgad mascara för att få en dramatisk look, man kan även använda färgad eyeliner. Glitter kan användas både på kropp och hår, fantasin är det som sätter gränser. Men tänk på resultatet fortfarande måste vara snyggt och matcha! Den är makeupen passar bra till större event, galor, nattklubbar m.m.

Lycka till! /Carro