Blomstrande mattips från Weibulls
Många sommarblommor är inte bara vackra utan även goda att äta och blir både en dekoration och god krydda.
Ätbara blommor
Begonia Blåklint Daglilja Fläder Gurkört Krasse Kryddtagetes Lavendel Lejongap Malva Nejlika Pelargon Penséer Ringblomma Rosor Salvia Solros Stockros Tulpan Viol
Välj dina blommor med omsorg eller använd egenodlade så att du är säker på att du äter rätt sort och att de inte är besprutade.
Vackra och goda blommor
De sträva bladen på en gurkört kan sticka lite, men de härligt blå blommorna passar både till sallad och som dekoration till potatisen. På krasse kan du äta både blommor och blad som har en mild smak som påminner om rädisor.
Blomstrande kryddor
När kryddor går i blom förlorar de lite av sin smak. Men du får istället vackra och goda blommor. Prova till exempel de lila blommorna från gräslöken till sill. Andra kryddor med välsmakande blommor är mejram, koriander, timjan och rosmarin.
Dekorera med ätbara kronblad
Kronbladen från nejlika, ringblomma, solros, stockros, rosa rosor, pelargon, daglilja, tulpan och lila, gula, rosa penséer ger en somrig känsla till maten. Prova att blanda ner i en omelett, soppa, sallad eller i bröddegen. Torka bladen om du vill spara lite av sommaren och förvara dem mörkt så behåller de färgen längre.
- Lägg blommorna i iskubsfack, täck med vatten och frys in så får du en vacker detalj till sommarens drinkar.
- Stöt torkade blomblad med socker. Lägg i en tätslutande burk och låt stå i en vecka. Använd till sura bär eller en skål med filmjölk.
- Smaksätt smör med bladen från färgglada blommor.
- Lägg blommorna i olja i cirka en vecka. Sila därefter bort blommorna, aromen sitter nu i oljan som har en hållbarhet på cirka tre månader.