UT TIPSAR!

Influensavaccination för ålderspensionärer

Preliminära siffror visar att färre ålderspensionärer än vanligt i Kronoberg har valt att vaccinera sig mot influensan den här säsongen. Men det är fortfarande möjligt att få vaccin. 

I november hade vårdcentralerna i Kronoberg öppna mottagningar med gratis vaccinering mot influensan för alla kronobergare över 65 år. Nu visar preliminära siffror att runt 55 procent av pensionärerna valt att vaccinera sig. Det är för lite, tycker Arne Runehagen, smittskyddsläkare i Region Kronoberg.
-Influensavaccinet räddar liv. Influensa kan vara en allvarlig sjukdom för äldre personer – även om man känner sig frisk och stark. Vaccinet räddar liv. Influensa kan vara en allvarlig sjukdom för äldre personer – även om man känner sig frisk och stark. Vi räknar dessutom med att säsongens vaccin ger ett mycket bra skydd, eftersom influensavirusen inte är muterat, säger Runehagen.

Hittills har vi enstaka fall av influensa i länet, men ännu ingen omfattande smittspridning. Det är alltså fortfarande väl värt att vaccinera sig, trots att det tar ett par veckor innan vaccinet får effekt. Vårdcentralerna har inte längre några drop in-mottagningar, men det går utmärkt att boka tid för vaccinering. Det är fortfarande gratis för personer i riskgrupper – bland annat de som är 65 år och äldre.