SKOG & NATUR UT TIPSAR!

Upptäck Vildmarksleden

Vildmarksleden_web

Intresset för att vandra och röra sig i skog och natur ökar hela tiden och under hösten har den anrika vandringsleden Vildmarksleden rustats upp med ny skyltning och en längre spångläggning genom Burlaggaflyet – ett samarbete mellan Börne Thorstensson, Skogsstyrelsen, Uppvidinge kommun och Farmartjänst.

-Jag har gått igenom den 37 kilometer långa leden och röjt stigar samt satt upp nya skyltar, berättar Börne Thorstensson.  Den en kilometer långa spången som byggts över Burlaggaflyet ger en häftig naturupplevelse och till våren finns även planer på att rusta upp vindskydden och toaletterna som finns i Ösjöbol och Kolvesjö samt att ansluta leden till ziplinebanan i Klavreström.
-Vi har redan nu gjort om sträckningen något. Leden går genom det nya reservatet Getaryggen, som erbjuder kuperad terräng och hänförande utsikt. Det är bitvis tuff vandring genom relativt orörd skog, berättar Thorsten Zaar, skogsförvaltare på Uppvidinge kommun.

Vildmarksleden löper via Klavreström, Libbhults ängar och Getaryggarna upp till LindshVildmarksleden (2)_webammar och sedan ned på den östra sidan via Vrånghult, intill Ösjöbolreservatet över Burlaggaflyet och vidare till Norrhult och Klavreström. Enklast påbörjar man sin vandring eller skidtur vid vandrarhemmet i Klavreström, Libbhults reservatparkering eller Lindshammar Café där det är lätt att parkera. Håll utkik efter orange skyltning och de blåvita vandringsledsskyltarna.

Leden erbjuder vackra naturupplevelser genom blandad natur men också genom gammal, kulturhistorisk miljö.
-Ja, tack vare närheten till den gamla järnindustrin finns det gott om gamla torpgrunder, kolbottnar och kolakojor utmed linjen, berättar Börne.

Den 37 kilometer långa vildmarksleden är en lagom tvådagarstur och för den som vill ha ytterligare utmaning sammanfaller leden med Höglandsleden vid Lindshammar, som i sin tur ansluter till andra leder som exempelvis Sigfridsleden i Asa. Packa ryggsäcken och planera en härlig långvandring eller skidtur på hemmaplan!

Fler naturtips får du i Uppvidinge Tidning