Uppvidinge Tidning » 25 juli, 2017

Dagsarkiv: 25 juli, 2017

MOTION & FRISKVÅRD SKOG & NATUR

Börnes sommartips

Publicerad av:

Börne Thorstensson (Arkivfoto Uppvidinge Tidning)

Sommar, sommar, sommar. Många av oss sjunger,  skrålar eller mimar  med i denna allsångslåt vid någon av de allsångskvällar som finns i snart sett varje liten vägkrök. Hur är då sommaren 2017 vädermässigt? För mig som inte tycker om varmare än 20-22 grader är det perfekt, men för alla soldyrkande semesterfirare är nog missnöjet stort.

Vad tycker då naturen om denna sommar? Nederbörden är ju inte så stor att det påverkat sjöar, bäckar eller grundvatten. Däremot har det kommit så mycket att gräsmattor, åtminstone vår, och övrig växtlighet har trivts ganska bra. I de ängs- och slåttermarker som jag jobbar med blommar det något alldeles makalöst detta år. Har aldrig sett så mycket slåttergubbe, ormrot, brudborst, stor och liten blåklocka samt orkideerna grönvit nattviol och Jungfru Marie nycklar som detta år. I Uppvidinge och Lessebo kommuner finns ju ett antal slåtterängar som verkligen gynnar dessa arter. Tyvärr är slåtterängen en stor bristvara så om det finns någon som har en gammal ogödslad betemark så börja gärna att slå den med lie eller slåtterbalk. Efter några år kommer ni förhoppningsvis att ha en blommande slåtteräng. Det krävs mycket arbete och att slå med lie är ett hantverk som kräver mycket kunskap. Dels arbetsmetoden, inställningen av lien och sist men inte minst viktigt, slipningen. Sedan är det ” bara” att träna några veckor framöver. Lycka till!!

I övrigt har slåtterarbetet startat så smått i reservaten med hjälp av våra entreprenörer. Den kommer att hålla på till slutet augusti eller början av september. Ett stort problem som tar mycket resurser är bekämpningen av de så kallade ohävdsarterna. Där ingår älgörten, örnbräken. björksly och på sista tiden, liljekonvaljebladen som tar över allt mera. Bekämpningen av alla dessa kräver mycket arbete och därmed också stora ekonomiska resurser. I övrigt håller man på med ett stort spångbygge i Visjöns naturreservat och skall fortsätta i Singelstorpa fly under hösten. Där har vi ett stort problem att lösa. Hur får vi ut materialet? Där har vi att fundera på!

Själv gick jag för ett tag sedan Vildmarksleden från Lindshammar till Klavreström. En väldigt trevlig vandring på 15-16 km. Tyvärr används den alldeles för lite, så gör ett ryck och vandra på hemmaplan. Jag har förstått att det är väldigt ” häftigt” att vandra i fjällen men det skadar nog inte att träna på hemmaplan först innan man satsar på Kebnekaise. Har läst i tidningen om att väldigt många ger sig ut att fjällvandra, dåligt klädda, ännu sämre kondition och sedan dessa mygg och så ringer man fjällräddningen som skall rädda dem.

Jo, jag gick som sagt Vildmarksleden och med ålderns rätt så tar jag det ganska lugnt. Jag titta på växter och fåglar, alltid dyker det upp något rådjur, en tjäder eller en älg. Sedan måste man pausa med en kopp kaffe också. Första stoppet gjorde jag vid resterna av en kolarkoja. Vilken känsla! Tänka sig hundra år tillbaka i tiden, där kolaren fick slita, och då menar jag slita, inte fibbla med en mobiltelefon och säga att man sliter, utan riktigt tungt arbete flera dygn i sträck för en mycket liten förtjänst.

Nästa stopp blev vid en gammal torpgrund. Just detta torpet ligger vackert på en höjd med utsikt över trädtopparna. Stället har inte planterats eller vuxit igen så där finns både blommor och vårdträd kvar. Det finns många torpgrunder utmed leden. En del ligger ganska långt från annan bebyggelse och att då tänka tillbaka på hur dessa människor som föddes, dog och levde sitt liv här ute i skogen är inte lätt för nutidsmänniskan. Väl framme i Klavreström var det skönt att hustrun kom och mötte upp med bilen och transporterade hem en stelbent gubbe efter en mycket trevlig vandring.

Ni som inte tycker att naturreservat är något intressant att besöka, tycker jag skall pröva Naturpasset, Det är Kexholms SK som har placerat ut 30 fasta kontroller, i år i området norr om Åseda. Du tar det i din egen takt, när du vill och hur många kontroller du själv vill. Karta köper du hos Hellgrens för 50 kr och du har till den 8 september på dig. Vill du inte göra något av dessa aktiviteter kan du väl åka och fika i Ösjöbol, Mösjöhult, Mörtelek eller varför inte Sjöparken i Lenhovda, en fantastiskt välskött och vacker plats eller varför inte hembygdsparken i Norrhult.

Givetvis finns det fler fikaplatser i kommunen som önskar att ni kommer på ett besök men sommaren är lång, välj själv ett lämpligt ställe.

Jag önskar alla en trevlig och skön sommar. OBS!! Man kan sitta i skuggan och läsa en bok också! /Börne Thorstensson

Vildmarksleden med skyltmarkeringar. (Foto Uppvidinge Tidning)