UT TIPSAR!

1-1,5 miljoner skogskubikmeter skog skadades av Gorm

Tallskog_web
Södra uppskattar att 1-1,5 miljoner skogskubikmeter har skadats på Södras medlemmars fastigheter under stormen Gorms framfart. Totalt bedöms 2-2,5 miljoner ha skadats i södra Götaland. Ett område i sydöstra Småland drabbades speciellt svårt.

Södra har gjort en inventering av stormskadorna på 114 referensfastigheter väl spridda inom de södra delarna av Götaland som drabbats av stormens framfart.
Bedömningen utifrån inventeringen är att stormskadorna motsvarar 1-1,5 miljoner skogskubikmeter på Södras medlemsfastigheter. I huvudsak finns skadorna i äldre slutavverkningsmogen skog som strödda vindfällen och i utsatta lägen som hyggeskanter. Stormskadorna finns i södra delarna av Götaland och framför allt i Halland, Skåne, Blekinge, Kronoberg och södra delarna av Kalmar län. Det är stor variation mellan olika fastigheter, men med störst omfattning i trakterna kring Tingsryd-Långasjö-Emmaboda-Påryd.
Skadorna är jämförbara med stormen Simone i oktober 2013 där 1,5-2 miljoner skogskubikmeter föll ungefär i samma område. Skadorna är betydligt mindre omfattande än efter stormen Gudrun som 2005 fällde 75 miljoner skogskubikmeter i Götaland. För enskilda drabbade skogsägare är dock konsekvenserna stora.

Inventering och säkerhet
Södra uppmanar sina medlemmar att se till att få en överblick av skadorna på sina egna fastigheter och kontakta sin skogsinspektor.
I det stormdrabbade området finns betydande risk för granbarkborreangrepp till sommaren. För att säkerställa skogsskyddet och rädda virkesvärdet är det därför viktigt att så snart som möjligt omhänderta det stormfällda virket. Södra, som har drygt 50 000 ägare som medlemmar som tillsammans äger cirka hälften av skogsmarken i södra Sverige, uppmanar alla skogsägare att ta det mycket försiktigt i arbetet med att upparbeta stormskogen.
– Sätt alltid säkerheten främst. Använd i första hand professionell hjälp och maskiner vid större arbeten. Avstå från eget arbete om du inte är både erfaren och har god kunskap och arbeta aldrig ensam, säger Håkan Larsson affärsområdeschef Södra Skog.