UT TIPSAR!

Konsten att färgsätta ett hus

(fakta Beckers, bild Allmogefönster i Sverige AB/Diplomat)
.
Ett vackert hus är sällan målat i en enda kulör, nästan alltid är det en kombination av kulörer som tillsammans skapar en helhet. Fasaden kan vara i en kulör, fönster, vindskivor och knutar i en annan och ytterdörren i en tredje.

Att hitta den perfekta färgsättningen och att välja ut enstaka färger i exakt rätt nyans bland tusentals färgprover är inte alltid det lättaste. Tänk på att om du målar ditt hus i en ljus kulör upplevs det som större än om det vore målat mörkt. På en större yta upplevs kulören dessutom både färgstarkare och ljusare än på det lilla kulörprovet. Provmåla gärna några kvadratmeter för att se om kulören passar ditt hus och dina önskemål innan du bestämmer dig.

Mycket arbete ska utföras redan före målningen. Ett noggrant utfört grundarbete är a och o för ett snyggt och hållbart slutresultat. Undersök fasadens kondition, är det mjukt kan det vara ett tecken på rötskador som måste åtgärdas. Var också noggrann med att rengöra fasaden ordentligt – genom att underlaget du målar på är rent förlängs livstiden på den färdigmålade ytan väsentligt och du kan njuta många år av ditt vackra nymålade hus.

Komplettera också med en personlig och spännande eller klassisk och sober ytterdörr. Idag finns åtskilliga modeller och ett nästintill obegränsat antal färger att välja bland – hitta din egen favorit hos din dörrhandlare.

(Bild Allmogefönster i Sverige AB/ Diplomat)