Uppvidinge Tidning » 23 mars, 2011

Daily Archives: 23 mars, 2011

TIPS FRÅN COACHEN UT TIPSAR!

Känn dina drivkrafter

Published by:

Välkommen tillbaka till en fortsatt artikelserie med glimtar ur min vardag som coach. Du som eventuellt är ny in i serien kan lugnt fortsätta läsa. Det går alldeles utmärkt att hänga med utan att ha följt tidigare artiklar. Vill du göra det så är du givetvis välkommen, de finns i arkivet här på sidan.

Under våren kommer nu en ny artikel i veckan att publiceras här i Uppvidinge tidnings webbupplaga. Väcker de frågor och reaktioner är du alltid välkommen att höra av dig till mig på lena@guldkanten.com för att diskutera dem, jag kommer med glädje att ta emot din respons och göra vad jag kan för att räta ut eventuella frågetecken.

Den här veckan ska vi titta på ett centralt begrepp i coachens värld. Drivkrafter.

Vi har dem alla, de jobbar tillsammans för att forma vad vi gör och hur vi gör det. Ibland är de högst medvetna, oftare jobbar de i det dolda. Att lyfta upp dem till ytan, lära känna dem och veta hur de påverkar oss är ett stort steg mot att leva det liv vi själva väljer.

Dina drivkrafter är de föreställningar och behov du har som formar hur du väljer och prioriterar i din vardag och i din stora livsplan. Alla har vi idéer om hur vi vill vara, vad vi vill att människor ska tänka om oss och vad vi själva tänker när vi ser oss i spegeln. Känslor av skam och skuld är tecken på att vi går emot dem, men också tristess, känslor av meningslöshet och orkeslöshet.

Att leva i enlighet med sina drivkrafter innebär istället att känna sig kraftfull och självklar i det man gör. Att känna sig nöjd, se mycket glädje i sitt liv och att förmå mer än man kanske trodde möjligt. I varje fall om det är för dig positiva och på något plan självvalda drivkrafter. De drivkrafter du hämtat ur andras uppfattningar om hur någon som du borde vara ger ingen kraft och energi, de är som elstängsel som signalerar när du går emot men annars tiger stilla.

Hur lär man då känna sina egna drivkrafter? Ja det finns ingen annan att fråga än dig själv.

Så då gör vi det. Om drivkraften är det som får dig att göra, tänka och vilja saker så är frågan: Vad är det som får mig att vilja/göra/tänka det här?

Och det här är ingen enkel fråga så ge dig tid att fundera över den. Bär den med dig i din vardag. Varför gör jag det jag gör? Vad får jag ut av det här? Vilka behov hos mig tillfredsställer det här?

Och censurera inte svaren. Bara lägg märke till dem, låt dem finnas och komma till uttryck. Ett tips är att medan du går med den här frågan kan en liten anteckningsbok i fickan vara bra att ha. Notera de ord som dyker upp i ditt medvetande. Det kan hända att en del av svaren inte känns så kul att upptäcka, men låt dem bara vara. Det är OK. Dina drivkrafter idag är de här och det är ok. Så småningom kanske du vill byta ut några av dem. Men just nu vill du lära känna dem och se vad de bidrar med.

Vi har så starka föreställningar om vem och hur vi bör vara att det kan vara svårt att acceptera att vi gör saker av ”fel skäl”; bara för att få känna oss omtyckta, för att vi kan bli rika på det, för att vi har lust eller vad det nu är som känns obekvämt för dig. Ge dig själv tillåtelse under den här perioden att ha de motiv du har. Se det som en kartläggning, vi spårar upp fria vatten, grynnor och skär. Nästa vecka ska vi titta på mönster i dem, hur de hänger ihop och hur de påverkar dina möjligheter att bli den du vill vara.

Som coach skickar jag ofta med klienter reflektionsfrågod att fundera på mellan gångerna. Det gör jag nu med dig och du ska då veta att en reflektionsfråga har inget rätt svar. Det är en fråga som har till uppgift att hålla kvar och fördjupa en tanke och den har många skiftande svar.

Veckans reflektionsfrågor är alltså:

Varför gör jag det jag gör?
Vad får jag ut av det här? Vilka behov hos mig tillfredsställer detta?

Ha så kul med dem!

Lena Gustafsson, ICF Associate Certified Coach
www.guldkanten.com