Kategoriarkiv: NÄRINGSLIV

NÄRINGSLIV

A-WIP AB – nytt gemensamt produktionsbolag

Publicerad av:

Bild från Lintex AB i Frösekes tidigare lokaler som nu förvärvas av A-WIP AB.

NÄRINGSLIV. A-Plast Gruppen och WIP Industries startar ett gemensamt produktionsbolag, A-WIP AB. Produktionen kommer att förläggas i Fröseke.

-Vi har bestämt oss för att köra igång ett gemensamt produktionsbolag, tanken är vi ska bygga upp en verksamhet med extremt hög automationsgrad. Alla delar av verksamheten kommer vara automatiserade. Från kundorder, tillverkning, lager och slutligen fakturering, säger Alexander Blad i ett pressmeddelande.

-Tillsammans bygger vi ett starkt och konkurrenskraftigt team, vi med vår långa erfarenhet och kunskap inom plastproduktion. WIP har unika kunskaper när det gäller att bygga och utveckla högeffektiva produktioner. Vi tillhör båda en företagskultur som är vana vid att hantera snabba förändringar och en hög tillväxttakt, jag tror vi kommer matcha varandra perfekt. säger Blad vidare.

-I det här bolaget kommer vi främst fokusera på högvolymsproduktion. Det här kommer garanterat bli en spännande och rolig resa, vi ser goda möjligheter att kunna konkurrera med produktioner som man kanske vanligtvis förknippar med Asien idag, säger Rickard Olsson VD för WIP Industries.

Produktionen kommer förläggas i Fröseke, Uppvidinge kommun. Där A-WIP AB har gått in och förvärvat en fastighet på 5000m2.
-Framåt våren sätter vi igång, initialt handlar det främst om att renovera upp lokaler och förhoppningsvis har vi lyckats teckna första kundavtalet redan innan sommaren, avslutar Olsson.

NÄRINGSLIV Samhälle

Bra företagsklimat i Uppvidinge

Publicerad av:

Uppvidinge kommun har ett bra företagsklimat, visar Svenskt Näringslivs senaste enkätundersökning.

Fler kommuner än någonsin får riktigt höga betyg av företagen för sitt företagsklimat. Men det nationella företagsklimatet får rekordlågt betyg. Det visar Svenskt Näringslivs nya stora enkätundersökning.

 Svenskt Näringsliv har presenterat sin undersökning om det lokala företagsklimatet baserad på enkätsvar från 31 000 företagare och 7 000 kommunpolitiker på www.foretagsklimat.se.
– När det gäller kommunernas företagsklimat sätter företagen generellt högre betyg i år jämfört med i fjol. Särskilt glädjande är att fler kommuner än någonsin tidigare får riktigt höga betyg, samtidigt som färre kommuner får underkänt, säger Carola Lemne, Svenskt Näringslivs VD.

Hällefors är den kommun som förbättrar företagens betyg mest jämfört med förra årets mätning samtidigt som Markaryd får de högsta betygen. Markaryds snitt på 4,7 av 6 är det högsta sammanfattande omdömet någonsin. Uppvidinge ligger som nummer två i Kronobergs län med 3.99 i samlat omdöme och klättrar därmed hela 36 placeringar i totalrankingen jämfört med föregående år.

Men bilden är inte lika ljus på nationell nivå.
– Den förbättring vi ser i många kommuner återspeglas inte när företagen sätter betyg på det nationella företagsklimatet. Tvärtom är årets snittbetyg på företagsklimatet i Sverige det lägsta sedan vi började fråga företagen om detta 2008. Särskilt företagare inom vård- och omsorg ger ett väsentligt lägre betyg jämfört med fjolårets mätning, konstaterar Carola Lemne.
– Det visar att regeringen har mycket att lära av duktiga och drivande kommunpolitiker från olika partier runt om i landet.

Företagens enkätsvar är en del av grunden för Svenskt Näringslivs årliga ranking av det lokala företagsklimatet. 2017 års ranking släpps den 26 september.

NÄRINGSLIV

Uppvidingeföretag får varsin Glasrikesmiljon

Publicerad av:

AB Allt i Plåt i Åseda är ett av fyra företag som beviljats en miljon kronor i företagsstöd. (Arkivbild)

Fyra företag har beviljats en glasrikesmiljon vardera i företagsstöd och tre utav dem finns i Uppvidinge. AB Allt i Plåt i Åseda, A-Plast AB i Älghult samt LMAB Småland AB i Lenhovda kommer att använda stödet till maskininvesteringar och tillbyggnation.

Berga Bruk AB i Berga, AB Allt i Plåt i Åseda, A-Plast AB i Älghult samt LMAB Småland AB i Lenhovda får en miljon kronor var i företagsstöd. Det beslutades av Region Kronoberg och Regionförbundet i Kalmar län den 1 mars.
-Det beviljade företagsstödet visar på vilken bredd som finns inom näringslivet i Glasrikesregionen, företagens ambitioner att växa, att satsa på nya verksamheter, att förflytta sig i värdekedjan och inte minst att stärka konkurrenskraften för att möta framtidens utmaningar säger beslutsgruppens ledamöter Christel Gustafsson och Helena Nilsson i ett gemensamt uttalande.

I beslutet konstaterar beslutsgruppen att företagsstödet kommer att bidra till positiva effekter för regionens näringsliv. Detta då samtliga företag som beviljats företagsstödet arbetar med lokala underleverantörer.

Genom Glasrikesmiljonen kommer följande investeringar att göras:

  • Berga Bruk AB, Berga, Högsby kommun: Maskininvestering för uppstart av ny verksamhet i livsmedelsbranschen inom premiumsegmentet
  • AB Allt i Plåt, Åseda, Uppvidinge kommun: Tillbyggnad av den befintliga fastigheten för att kunna växa genom att utöka produktionskapaciteten.
  • A-Plast AB, Älghult, Uppvidinge kommun: Maskininvestering för att kunna bredda verksamheten samt kunna växa genom utökad produktionskapacitet.
  • LMAB Småland AB, Lenhovda, Uppvidinge kommun: Maskininvestering för att kunna öka produktionskapaciteten och kunna växa genom att lansera en ny produktserie.

Om Glasrikesmiljonen

Glasrikesmiljonen är en del av Glasrikeuppdraget – ett samverkansprojekt mellan Tillväxtverket, Regionförbundet i Kalmar, Region Kronoberg samt Länsstyrelserna i Kalmar län och Kronoberg. För att kvalificera sig till att söka Glasrikesmiljonen krävs att företaget har färre än 250 anställda, en omsättning om högst 450 miljoner samt en balansomslutning på högst ca 387 miljoner. Det krävs också att den totala investeringen uppgår till minst 4-5 miljoner kronor.

Efter det senaste beslutsmötet finns fortfarande fyra Glasrikesmiljoner att ansöka om. Nästa beslutsmöte planeras bli i slutet av maj 2017.

NÄRINGSLIV

Årets Butik 2016

Publicerad av:

Priset Årets Butik, som tidigare delats ut av Uppvidinge kommun och Uppvidinge Tidning under Näringslivsdagen, har nu återupptagits efter ett års uppehåll. Priset för Årets Butik 2016 gick till Åseda Byggprodukter.

 

-Det är både roligt och hedrande. Att vi uppmärksammas är ett kvitto på att vi arbetar och strävar åt rätt håll, säger Ronny, som tillsammans med personalen fick ta emot diplom och blommor.

Motiveringen löd:
En förmåga att fortsätta utvecklas och bredda sin verksamhet präglar butiken som ständigt breddar sitt sortiment.  Med storstadens utbud men med landsbygdens charm har butiken lyckats bli en stark reseanledning till kommunen.  En stormarknad i Uppvidinge är inte längre en utopi utan förverkligat i Åseda Byggprodukter!”

Läs mer i senaste Uppvidinge Tidning.