NÄRINGSLIV

Uppvidingeföretag får varsin Glasrikesmiljon

AB Allt i Plåt i Åseda är ett av fyra företag som beviljats en miljon kronor i företagsstöd. (Arkivbild)

Fyra företag har beviljats en glasrikesmiljon vardera i företagsstöd och tre utav dem finns i Uppvidinge. AB Allt i Plåt i Åseda, A-Plast AB i Älghult samt LMAB Småland AB i Lenhovda kommer att använda stödet till maskininvesteringar och tillbyggnation.

Berga Bruk AB i Berga, AB Allt i Plåt i Åseda, A-Plast AB i Älghult samt LMAB Småland AB i Lenhovda får en miljon kronor var i företagsstöd. Det beslutades av Region Kronoberg och Regionförbundet i Kalmar län den 1 mars.
-Det beviljade företagsstödet visar på vilken bredd som finns inom näringslivet i Glasrikesregionen, företagens ambitioner att växa, att satsa på nya verksamheter, att förflytta sig i värdekedjan och inte minst att stärka konkurrenskraften för att möta framtidens utmaningar säger beslutsgruppens ledamöter Christel Gustafsson och Helena Nilsson i ett gemensamt uttalande.

I beslutet konstaterar beslutsgruppen att företagsstödet kommer att bidra till positiva effekter för regionens näringsliv. Detta då samtliga företag som beviljats företagsstödet arbetar med lokala underleverantörer.

Genom Glasrikesmiljonen kommer följande investeringar att göras:

  • Berga Bruk AB, Berga, Högsby kommun: Maskininvestering för uppstart av ny verksamhet i livsmedelsbranschen inom premiumsegmentet
  • AB Allt i Plåt, Åseda, Uppvidinge kommun: Tillbyggnad av den befintliga fastigheten för att kunna växa genom att utöka produktionskapaciteten.
  • A-Plast AB, Älghult, Uppvidinge kommun: Maskininvestering för att kunna bredda verksamheten samt kunna växa genom utökad produktionskapacitet.
  • LMAB Småland AB, Lenhovda, Uppvidinge kommun: Maskininvestering för att kunna öka produktionskapaciteten och kunna växa genom att lansera en ny produktserie.

Om Glasrikesmiljonen

Glasrikesmiljonen är en del av Glasrikeuppdraget – ett samverkansprojekt mellan Tillväxtverket, Regionförbundet i Kalmar, Region Kronoberg samt Länsstyrelserna i Kalmar län och Kronoberg. För att kvalificera sig till att söka Glasrikesmiljonen krävs att företaget har färre än 250 anställda, en omsättning om högst 450 miljoner samt en balansomslutning på högst ca 387 miljoner. Det krävs också att den totala investeringen uppgår till minst 4-5 miljoner kronor.

Efter det senaste beslutsmötet finns fortfarande fyra Glasrikesmiljoner att ansöka om. Nästa beslutsmöte planeras bli i slutet av maj 2017.