MUSIK & NÖJE

Tävlar med sina röster

Anlo Kajsa Web2 Foto UppvTidn


Kajsa Hjertpil och Anlo Front tävlar i musik.

Uppvidinge kommun har många duktiga sångare och musiker. Uppvidinge Tidning tog en fika tillsammans med två starka profiler, båda två aktuella i rikstäckande tävlingssammanhang.

Kajsa Hjertpil och Anlo Front är två tjejer med unika röster och grymt cool attityd. De är aktuella i Svensktoppen nästa och Rock-SM men trots framgångarna har de båda fötterna på jorden och hjärtat i Uppvidinge.

KAJSA I SVENSKTOPPEN NÄSTA

kajsa omslag


Kajsa Hjertpil har precis släppt sin första singel på Spotify och tävlar i Svensktoppen nästa i juli.

-Jag har alltid tyckt om att sjunga, ända sedan jag var liten, och musiken har betytt mycket för mig, berättar Kajsa Hjertpil, som tror att stöttande föräldrar och duktiga musiklärare har gett henne en bra grund.
-Vi hade mycket musik i Åsedaskolan och musiklärare Anders Nilsson var suverän, vi fick verkligen testa på allt, säger Kajsa, som därefter gick estetisk linje med musikinriktning på Katedralskolan.
Hon berättar om en episod i skolan när hon tillsammans med några tjejkompisar bildade ett band.
-Vi gick till Anders och sa att vi ville spela musik. Jag hittade på en melodi och en text så jag sjöng den medan Anders satte noterna till oss så att vi kunde spela instrument till sången. Jag kommer inte ihåg namnet på bandet men vår största hit var ”Stay Baby”, säger Kajsa som berättar att hon har kvar låten bland hennes minnessaker.

Nu är hon aktuell i SR P4´s ”Svensktoppen nästa” med låten Unpredictable och hon har precis släppt en singel på Spotify.
-Det är min första singel, så det är naturligtvis jätteroligt! På A-sidan finns tävlingsbidraget Unpredictable, en låt skriven av Vic Vince, Anton Wernberg och Martin Andersson Carlén och på B-sidan Love spares no one som jag skrivit tillsammans med min producent Vic Vince.

Efter att ha lyssnat på Unpredictable kan man inte låta bli att imponeras, det är en modern, elektronisk poplåt som lika gärna hade kunnat vara med i Melodifestivalen som i Svensktoppen nästa. Sommarens tävling består av två deltävlingar och den 18 juli framför Kajsa Hjertpil låten live i Växjö under Allsång i Linnéparken.
-Det är självklart lite nervöst men det ska bli superkul. Vår låt spelas mycket på radio och har fått god publicitet, nu har den även släppts på Spotify, vilket gör att den når ut till fler lyssnare, säger Kajsa, som kommer att ha Vic Vince och Sonophonic Group med sig på scen.

Efter tävlingen ska Kajsa tillbaka in i studion.
-Ja, vi ha mer material producerat och ska spela in fler låtar, avslöjar Kajsa, som har haft bråda dagar med inspelningar, fotograferande och omslag till nya singeln. När jag frågar henne vad det är som gör att just hon kommer med i Svensktoppen nästa och att hennes låt spelas på radio nämner hon samarbetet med producenten Vic Vince och duktiga låtskrivare, som alltid sporrar henne att bli bättre.
-Jag är dessutom skolad klassiskt vilket gjort att jag lärt mig mycket teknik, jag har lätt att sätta texterna och har en stark röst, förklarar Kajsa, som dock poängterar att det är viktigt att hela tiden träna – såväl sångtekniskt som mentalt och att tro på sig själv.
-Familjen har alltid stöttat mig mycket och kommit för att lyssna på mig när jag har haft framträdande, det betyder mycket. Mamma och pappa har alltid peppat mig att göra mitt bästa. Min självständighet och starka driv har jag nog definitivt ärvt från dem, säger Kajsa, som nu förbereder sig inför Svensktoppen nästa.

LYSSNA PÅ KAJSA: SR P4 KRONOBERG

HÅLL KOLL: Kajsa Hjertpil facebook

Anlo Front tävlar som årets rockröst

Anlo Front, sångerska i skivaktuella Frontback, tävlar som Årets rockröst.

Anlo Front, sångerska i skivaktuella Frontback, tävlar i Årets rockröst.

En annan som är aktuell i tävlingssammanhang är Kajsas väninna Anlo Front. Hon är, trots sin ålder, något av en veteran inom musiksammanhang. Anlo är från Grönskåra men bor i Åseda, hon har hållit på med sång och musik sedan tonåren och trots sin blyghet älskade hon att stå på scen.

-När vi  höll på med en musikal på högstadiet sjöng jag solo, det var verkligen roligt, men jag var väldigt blyg berättar Anlo Front, som sedan började spela gitarr och fortsatte som en sing- and song-writer. När hon var i tjugoårsåldern startade hon rockbandet Frontback och när man ser Anlo sjunga och spela gitarr på scen är blygheten som bortblåst.
-Ja, på scen kan man vara som man vill. Jag har alltid haft en tydlig vision och tanke om musiken, sången och scenframträdandet berättar Anlo.

Att det har varit ovanligt med kvinnliga sångare i rockband har ingenting med bandets framgångar att göra. Bandet levererar högkvalitativ rock och Anlo Front är duktig på att spela gitarr, hon har en unik sångröst, cool look och grymt stark närvaro på scen. Den riviga rösten jämförs ofta med Gwen Stefani och Belinda Carlisle.
-Man ska vara bra på att spela och sjunga, inte bra för att vara tjej, menar Anlo, som gillar attityd och fart på scenen.

Frontback har varit på Europaturné, spelat med bland andra Status Quo och H.e.a.t, de har uppträtt på Sweden Rock, Malmöfestivalen, Sticky Fingers och KB samt varit med i Svensktoppen nästa. I år är de aktuella med ny platta och Anlo är uttagen till en rikstävling där Brolle och Charlotte Perrelli återupplivar den nedlagda tävlingen Rock-SM på årets folkparksturné Rock n Roll On Tour och ger pris till Årets rockröst.
-Egentligen tycker jag inte om att tävla i musik men min gitarrist anmälde mig och jag är en av sexton sångare som blivit uttagen att vara med och tävla, berättar Anlo Front, som precis kommit hem från pressfotografering och filmning. En sångare kommer att medverka vid varje folkparksspelning och den 12 augusti kommer hon att stå på scen i Fågelfors. Efter hela folkparksturnén kommer en jury, bestående av bland andra Kee Marcello från Europe, att utse Årets rockröst i Sverige.
-Det ska bli jätteroligt, säger Anlo Front som laddar för fullt.
Men först är det spelningar i Karlstad på Putte i Parken och på hemmaplan såklart – på Olsmässan i Åseda. Till hösten kommer Frontbacks andra album ”Heart of a Lion” att släppas tillsammans med skivbolaget Dead End Exit/Roastinghouse. Ofta skriver Anlo Front låtmaterial själv men till den här plattan har alla i bandet medverkat lika mycket, Kristoffer Stridh på trummor, Axel Graneskog på gitarr och Jonas Persson på bas. Det är ingen tvekan om att Frontback satsar hårt och att de älskar att leverera ösig rock – missa inte deras livespelningar i sommar samt Anlo Fronts framträdande med Brolle och Charlotte Perrelli i Fågelfors den 12 augusti.

HÅLL KOLL: FRONTBACK facebooksida