UT TIPSAR!

Inredningstrend höst/ vinter 2010

Rätt höststämning får du med Eco Tapeter.

På årets Formexmässa visades dörrmattor av återvunna hummerrep, folkloreväskor av återanvända klädtyger från H’môngfolket. Traditionella mönster och gammaldags äkta hantverkskänsla är i fokus och Lovikka-vantar är hetare än någonsin. Även inom inredningen spås ny teknik kombineras med gammal klokskap.

Trenden att handla på loppis och antikaffärer för att skapa poppig retrostil eller renodlad vintageanda finns kvar. Raka linjer och avskalat vitt får nu sällskap av romantisk mormorsstil och blekt glamour.

Men för den som ändå vill njuta av nya möblers design och funktionalitet finns det mycket att välja bland. Lackade ytor och grafiskt svart och vitt är fortfarande stort, liksom matsalsmöbler i ek, men från att ha använt sig av en eller några få starka färgklickar är det nu helt okej att blanda vilt bland murriga starka färger. Det är fritt fram för mörka träslag och en bohemisk orientalisk känsla a´la ”Tusen och en natt” med mycket kuddar och stearinljus, tjocka ull- eller ryamattor i mustiga färger och gardiner med stora mönster på mörk botten. Gärna breda, generösa gardinvåder som ger klassisk look med tyger som ger tyngd och vackert fall. Siden och sammet är åter i ropet och färgskalorna går i mörk röd, grön, brun, orange och lila. Även metaller som koppar, guld och mässing känns rätt. Vill man skapa extra tyngd i gardinerna kan man fodra dem, vilket förutom vackert utseende även dämpar ljud och ljus samt eventuellt kalldrag från fönster och dörrar.

För den som vill vara aningens mer diskret går det med fördel att välja en klassisk maskulin touch med beiga och bruna toner, gärna rutiga, randiga och fiskbensmönstrade detaljer i tweed, ull och grovt linne. Även blått är en färg som kommit starkt under året. Blanda nyanser, mönster och kvaliteter bland textilier, mattor och lampskärmar. Olika nyanser av grått, allt från silver till gråblå betong är också på uppgång.

Återanvändning av material och produkter är stort och influenser från andra kulturer och länder är markerade. Rummen ska passa den moderna och globala människan men ändå förmedla en äkta, gammaldags och genuin känsla kombinerat med robust funktionalitet – en oas att kunna dra sig tillbaka till och njuta utan stress och tidspress. För många handlar det om att skapa vilsamma och personliga rum som även kan fungera som en social mötesplats. Ett stort matsalsbord där många kan samlas runt god mat och en soffa som inbjuder till mysiga hemmakvällar är i fokus, speciellt nu när vi står inför en lång och kall höst och vinter.