UT TIPSAR!

Höstplantering

(Foto Nelsons Fröer)

Fram tills det blir några minusgrader går det utmärkt att plantera nytt i trädgården. Rosor, pioner och fruktträd är perfekta att plantera i oktober och det börjar även bli hög tid för vårlökarna att påtas ner i jorden.

..
För många är vårlökarnas höstplantering fylld av leende och glädje. Bara vetskapen om att de till våren kommer att sprida färg och skönhet i rabatterna räcker gott. Nelsons Darwinhybrid ”Golden Apeldorn” är en prisbelönt långlivad sort med stora och doftande guldgula blommor och långa, stadiga stjälkar. Vill man ha en dubbel tulpan finns bland andra ”Up Pink” med elfenbensvit botten som strålar upp mot flera rosa nyanser, från blekrosa till nästan cerise. Botanisera i löksortimenten och finn dina egna favoriter.

De flesta blomsterlökarna trivs bäst med solig placering och väldränerad planteringsplats fri från ogräsrötter och sten. Om jorden är ständigt blöt finns risk för att lökarna ruttnar. Tänk på att ha en plan botten på planteringsgropen så att löken får bra jordkontakt och kan bilda rötter. Man bör också plantera löken med den spetsiga sidan uppåt men då det kan vara svårt att avgöra vad som är upp och ner på en lök får man ibland helt enkelt chansa. Det går oftast bra ändå, även om det tar längre tid för löken att komma upp om den planteras upp och ned.

Något som för en del trädgårdsägare ger ångest och för andra frid är löven som nu lägger sig som ett täcke över gräsmattan. Vissa låter löven ligga kvar eller rafsar ned dem i rabatten. Det blir en kompostprocess som ger näring åt växterna. Löven behöver nödvändigtvis inte krattas upp men visst kan det vara trevligt med en höststädning.

Sedan är det bara att i lugn och ro invänta våren. För den som har abstinens kan det vara en bra tid att läsa trädgårdsböcker och göra planer inför kommande säsong – samt att skapa gröna och blommande rum inomhus så klart.