UT TIPSAR!

Många nyanser av vitt

Just nu är det mycket färger i trenderna men det avskalade vita lever kvar. Det kan tyckas enkelt att måla vitt, men när man sedan ska välja färg finns det otaliga nyanser att välja mellan som alla skapar olika karaktär i ett rum.

När man väl har bestämt sig för vitt så ska det vara enkelt att välja, menar Beckers, som därför har valt ut tre vita nyanser för väggar, möbler och golv. Trion tillhör deras mest populära och sålda vita kulörer och täcker de flestas behov.

– Vitt på vitt har varit en stark inredningstrend i Sverige och det är kanske inte så konstigt. Ett ljust hem känns större och rymligare och är också enklare att möblera då det lätt kan kombineras med alla andra färger på mattor, möbler och textilier, säger Karolina Östlind, kommunikationsansvarig på Beckers.

Många faktorer påverkar

Det är inte bara nyansen som påverkar resultatet. Lju­set utifrån, belysningen, strukturen på väggar och tak och golvfärgen är andra betydelsefulla faktorer. Fär­gens glans är också viktig. En matt färg med en reflexfri yta ger ett lugnare, mjukare intryck medan en blank färg ger en annan känsla och är lättare att underhålla och torka av. Alla nyanser finns i olika glans, välj den som passar bäst.

Rätt känsla med rätt nyans

Kall vit. Den kallare vita går lite mer åt grått och passar bra i rum med mycket solljus. Nyansen blir också fin mot ett mörkare golv.  Använd Kall vit för en svalare känsla.

Kritvit. Kritvit används mycket i modernt inredda hem. Använd Kritvit för en neutral, vit känsla som framhäver andra färger och mönster i rum­met.

Varm vit. Genom att välja en varm, antikvit nyans som går mot det gräddvita hållet får man en ombonad, hemtrevlig känsla rum­met. Den varmare nyansen passar också bra ihop med moderna lågenergilampor som ofta ger ett kallare, mer blått sken.

 

Måla hela världen

Varför bara måla väggarna? Genom att måla golv, trap­por och möbler kan man experimentera och skapa ett hem med mer ljus och större rymd. Skapa kreativa lös­ningar genom att använda olika nyanser av vitt i samma rum. Måla golven vita för att lyfta fram möblernas färger och detaljer. Se möjligheterna med vitt.

(Foto Beckers)