UT TIPSAR!

Daniel Johansson på klassisk scen i Wien

Foto: Wiener Staatsoper / Michael Pöhn
Daniel Johansson som Apollo/Dionysos i den nyskrivna operan Orest på Wiener Staatsoper.

Braåssonen Daniel Johansson gör den 20 november den sista av tre föreställningar på Wiener Staatsoper, som Apollo/Dionysos i den nyskrivna operan Orest.

Braåssonen Daniel Johansson kunde lika gärna ha blivit hårdrockssångare men efter att ha blivit introducerad i operans värld av Sylvia Mang-Borenberg blev det istället opera. Daniel Johansson har därefter haft en lysande karriär. Han har en minst sagt imponerande meritlista med ledande roller på flera av de stora operascenerna världen över.

Ijuni 2018 utnämndes Daniel Johansson till hovsångare av H.M. Konungen och i höstas gjorde han succé på Malmö opera där han sjöng för Kungen i samband med Malmö operas 75–årsjubileum.
I våras sjöng han José i Carmen på Kungliga Operan dit han återkommer i rollen under hösten och under säsongen sjunger han Radamès i Aida. Han har under året sjungit titelrollerna i Hoffmanns äventyr och Lohengrin på Deutsche Oper Berlin och Matteo i Arabella i San Fransisco. Nu är han aktuell på det anrika och vackra Wiener Staatsoper, i Österrike, som Apollo/Dionysos i den nyskrivna operan Orest. Den 20 november gör han sitt tredje framträdande i rollen.
Statsoperan i Wien är ett av de mest framstående operahusen i världen. De arrangerar runt 60 operor och baletter och ståtar med 350 uppträdanden varje säsong. Den fantastiska byggnaden på Ringstrasse, som byggdes mellan 1861 och 1869, har blivit känd för såväl sin arkitektur som akustik.

OPERATIPS!
• Läs mer om Wiener Staatsoper på www.wiener-staatsoper.at
• Boka biljetter till Kungliga Operan, där Daniel Johansson medverkar som José i Carmen, med start 18 december och som Radamés i Verdis Aida med start i slutet av maj, www.operan.se
• Åseda Folkets hus biograf livesänder och sänder ett urval av operaföreställningar från The Metropolitan i New York och Kungliga operan. Den 23 november visas Philip Glass Akhnaten.
Se aktuellt program på www.folketshusaseda.se.

FLER MUSIK- och KULTURUPPLEVELSER
I VECKAN

DEPECHE, TEATER & AKHNATEN. Missa inte superveckan på Åseda Folkets hus biograf, som visar premiären av Anton Corbijns film Depeche Mode – Spirits in the Forest torsdag 21/11. Dagen efter är det direktsänd teater då Åseda FH Bio och Riksteaterföreningen i Uppvidinge sänder den kaxiga komedin ”Arga Änkan” direkt från Helsingfors Stadsteater. Veckan avslutas sedan med opera – den 23 november visas Philip Glass Akhnaten direkt från The Met.