KULTUR & KONST MUSIK & NÖJE

Figaros Bröllop hyllas

Markus Kroon i SmålandsOperans uppsättning av Figaros Bröllop. Foto Linda Himsel

SmålandsOperans uppsättning av Mozarts klassiska Figaros Bröllop har hyllats i press och på sociala medier. Två föreställningar återstår, så än finns det chans att se den högklassiga operan på hemmaplan.

Totalt är det över 2 000 personer som hittills sett SmålandsOperans Figaros Bröllop och en stor del av publiken kommer långväga från Stockholm, Göteborg, Malmö, Danmark, Tyskland, Holland, Belgien och Schweiz.
– Vi har förstås även en andel lokal publik från närområdet i Småland men de är inte i majoritet, säger Christina Gutiérrez Malmbom, producent, som berättar att varje föreställning har fått stående ovationer.

Norrhultssonen Markus Kroon imponerar med sin unika basröst och hela ensemblen hyllas för sina insatser. Produktionen känns högklassig och professionell.

Smålandsoperans Figaros Bröllop. Foto Linda Himsel.

Nu återstår två kvällar, tisdag och onsdag, så än finns chansen att se den hyllade föreställningen. Kanske är det sista gången man kan njuta av sommaropera i den historiska miljön på Huseby. Det är nämligen sista året som Smålandsoperan har avtal med Huseby Bruk och i höst kommer de att fatta beslut om framtida såväl verk som spelplatser.
-Miljön på Huseby är magisk och uppskattas mycket av vår publik men samtidigt är det krångligt med kommunikationer, vi har inte tillgång till rinnande vatten i varken loge eller bar, det saknas toaletter och är besvärligt för dem som har svårt att gå att ta sig in på området. Vi har heller inte möjlighet att utöka antalet platser på läktaren i masugnen så helt omöjligt att vi byter spelplats är det inte, berättar Christina, som säger att de under hösten kommer att titta på olika alternativ på den vackra småländska landsbygden.

Hon försäkrar dock att målsättningen kvarstår, oavsett spelplats.
-Att bli en institution är fortfarande vårt långsiktiga mål och det är på landsbygden i Småland vi hör hemma. Vi gör gärna turnéverksamhet, mindre konsertprogram och spännande samarbeten med andra.