MOTION & FRISKVÅRD RESOR SKOG & NATUR

Fem fjälltrender

Fjälled i Jämtland. (Foto Uppvidinge Tidning)

Under juli och augusti råder högsäsong för turismen i svenska fjällen och allt fler upptäcker svenska fjällen som besöksmål. Med stöd av en ny enkät har Fjällsäkerhetsrådet sammanställt fem aktuella besökstrender.

Barnfamiljerna blir fler, de ovana besökarna ökar, utrustningsnivån förbättras, cykling och löpning blir allt mer populärt och allt fler internationella besökare lockas till de svenska fjällen.
– Juli och augusti är de mest intensiva sommarmånaderna i svenska fjällen. Det är mycket glädjande att allt fler besöker fjällen, att vara väl förberedd och skaffa säkerhetskunskap är grunden för en trygg och lyckad fjällvistelse, säger Per-Olov Wikberg samordnare på Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket.

Fjällsäkerhetsrådet har genomfört en enkätundersökning om besöks- och aktivitetsutveckling i fjällen som besvarades av företrädare för destinationsbolag och fjällstationer. Bland de svarande finns destinationer i södra Lappland, Sälen, Åre och Vemdalen samt Svenska Turistföreningens största fjällstationer utefter den svenska fjällkedjan. Ur resultaten har fem aktuella besökstrender identifierats.

Den första trenden är ökningen av barnfamiljer. Hälften av de som svarat anser att barnfamiljerna har blivit fler jämfört med för fem år sedan.
– Att komma i kontakt med fjällen redan som barn kan leda till ett livslångt intresse. Därför är det viktigt att de första upplevelserna blir positiva. Planera på barnens villkor. Rör er i korta etapper, gör tid för lek och låt barnen bära en egen packning, men absolut inte för tung, säger Per-Olov Wikberg.

Den andra trenden är ökningen av ovana besökare. Sju av tio destinationsbolag och fjällstationer svarar att under de senaste fem åren har de fått ta emot allt fler ovana besökare. De vanligaste misstagen som besökarna gör är att underskatta de snabba väderväxlingarna, lita för mycket på mobiltäckningen och överskatta sin egen kondition och förmåga.

Den tredje trenden handlar om utrustning och prylar, utrustnings- och pryltrenden är stark i samhället generellt också i fjällen.
– Det är positivt att fjällbesökarnas utrustningsnivå förbättras. Det är en viktig komponent för ett säkert och tryggt fjällbesök. Men att luta sig mot en bra utrustning räcker inte utan det krävs också kunskap, god planering och omdöme under vistelsen, säger Per-Olov Wikberg.

Nya aktiviteter är den fjärde trenden. Bland de som växer mest är löpning och cykling. Sju av tio destinationsbolag och fjällstationer svarar att dessa aktiviteter har ökat jämfört med för fem år sedan.
– Löpning och cykling i fjällen var tidigare marginella företeelser men växer nu snabbt. Det är aktiviteter med särskilda krav på säkerhetsmedvetande och förberedelser, säger Per-Olov Wikberg.

Ökningen av internationella besökare är den femte trenden. Drygt sju av tio svarar att de tar emot fler gäster från utlandet jämfört med för fem år sedan. Nederländare är den nationalitet som ökar mest och vildmarksupplevelsen det som lockar mest, enligt de som svarat. Många destinationer och fjällstationer tillhandahåller också säkerhetsinformation på annat eller andra språk än svenska.

Fjällsäkerhetsrådets enkät genomfördes i juni och besvarades av företrädare för 19 fjälldestinationer och fjällstationer, bland dem Sälen, Funäsdalen, Åre, Södra Lappland, samt Svenska Turistföreningens största fjällstationer utefter den svenska fjällkedjan.

Läs mer på www.fjallsakerhetsradet.se. Här finns också checklistor med tips på lämplig packning och om hur man bäst kan förbereda sig inför fjällturen. www.fjallsakerhetsradet.se

Njut ansvarsfullt av fjällen. Släng inte skräp i naturen och i de fina fjällbäckarna! (Foto Louise Wargklev/ Uppvidinge Tidning)