MAT & DRYCK UT TIPSAR!

Njut av sommarens bär

Sällan har jag sett så mycket smultron – i år kan man verkligen frossa! Även blåbären börjar mogna. Ät de nyplockade, vitaminrika och obeskrivligt goda bären naturella i morgonfilen eller till nygräddade plättar med vaniljkesella , grädde eller glass.

Oavsett om du är en monsterplockare som älskar att spendera flera timmar åt gången i bärskogen eller om du plockar ofta men kortare stunder, så finns det utrustning som kan underlätta. Jag har varje år förbannat getingar, myggor, hästflugor, knott och andra hungriga insekter. Deras närgångna svärmande har ofta lett till att jag antingen gett upp efter tio minuters svordomar och endast ett par deciliter bär eller att jag kommit hem tomhänt då jag i vild panik försökt värja mig för en envis geting och samtidigt slagit omkull mitt välfyllda bäremballage.

Efter årets premiärplockande hittade jag flera kliande bett samt en fästing som suktande krälade mot mitt knäveck. Av vänner och bekanta fick jag även höra att det var gott om huggormar i år, det blev droppen. Är det något som toppar min hysterilista så är det just getingar, fästingar och ormar.

Att ge upp och låta dem ha skogen och bären för sig själva var dock inte aktuellt – istället gjorde jag slag i saken och införskaffade skyddsutrustning. Det var vid ett besök på Älghults Cykel & Sport som lösningen plötsligt stirrade mig i ansiktet. På en galge hängde en anorak, tillverkad i tunt och finmaskigt nät, med en huva som även täcker ansiktet och bredvid stod ett par klassiskt gröna gummistövlar. Kan flugfiskare så kan bärplockare!

Numera finns det alltid en nätanorak och ett par gummistövlar redo i bilen och efter ett test kan jag bara konstatera att bärplockandet plötsligt är en ren fröjd. Ju mer insekter som svärmar runt omkring mig desto större leende finns det på mina läppar.