MAT & DRYCK UT TIPSAR!

Somrig fläderblomssaft

fläderblomssaft_web
Har du turen att ha ett blommande fläderträd hemma och ett par citroner? Då är det hög tid att skörda blomklasarna och göra egen saft.

Att göra egen fläderblomssaft är busenkelt och supergott. Det går utmärkt att frysa saften, den fryser inte helt utan blir som sorbet vilket gör det enkelt att med sked skopa ut lagom mängd till ett glas eller en kanna.

Cirka 1 liter:
20 stora fläderblomsklasar
2 citroner
10 dl socker
2 tsk citronsyra
8 dl kokande vatten

Skölj blomklasarna och citroner noga i ljummet vatten. Skär citronerna i tunna skivor. Varva blomklasar, socker, citron och citronsyra i en bunke och häll det kokande vattnet över blommorna. Rör om och låt stå svalt 3-4 dagar. Sila upp saften i flaska som förvaras kallt eller frys in i plastbunkar.