TIPS FRÅN COACHEN UT TIPSAR!

Lek dig fram

Ett underskattat sätt att utveckla sig själv är leken. Till och med inom förskolepedagogiken får man periodvis med alla till buds stående argument försvara lekens utrymme. Hur svårt är det då inte för oss vuxna att ta till oss betydelsen av att leka?

Att leka är att fritt, kreativt och utan förväntningar på resultat experimentera med tillvaron. Gå in i olika roller, låta föremål och skeenden bli något annat än de tycks vara. Släppa på ramarna och låtsas ibland. Och leken utvecklar. Genom att leka med rollerna prövar barnet vad som är möjligt, vad som förväntas och hur de kan göra på andra sätt. Genom att låtsas att något är det man vill ha förändras agerandet och barnet beter sig som om stolen vore en motorcykel. Det övar samtidigt in hur man gör om man har en motorcykel och förbereder sig för en framtid som hojåkare. Och om den dagen kommer då det blir en faktisk möjlighet så går det så mycket enklare eftersom man i tanken redan varit där så många gånger att det känns lite hemvant.

Att med ett leende kalla sitt kontor för direktörsrummet kan omedvetet släppa på spärrar och göra det möjligt att se sig själv i ledande befattningar. Att se minglet som en lekplats kan ge dig förutsättningarna att släppa blygheten och hitta nya intressanta människor att berikas av. Att låtsas att du är en proffsig föreläsare kan få dig att börja bete dig som en sådan och de små detaljer du omedvetet förändrar gör att du når fram med dina presentationer bland kollegorna på ett nytt sätt.

Barn har ofta leksignaler som talar om för kompisarna att nu är det tillåtet att fantisera och testa gränser. ”Ska vi leka? Ja det gör vi, vi säger att du var mamman och jag var pappan…” du känner inviterna. Som vuxen kanske du inte vill använda samma inviter men tillsammans med kollegor eller vänner kan du hitta egna. När ni diskuterar det viktiga projektet, testa att lägga in ett ”hur skulle vi se på det här om vi vore ekonomichefer? Om vi vore kunderna?”

Och du kan leka ”i smyg”. Du kan utan att avslöja dig låtsas att den besvärliga kunden är drottningen av Saba och behandla henne därefter, hon kommer att nöjd rekommendera din butik och du kan le åt minnet av hur du expedierade drottningen istället för att reta dig på orimliga krav. Du kan låtsas att du är på rymdpromenad på väg till flygplanet och du kommer att utstråla glädje och medryckande entusiasm som piggar upp din omvärld. Du kan låtsas att den sjuttonde patienten med influensa har en ovanlig form av nyupptäckt sjukdom som du samlar material för en vetenskaplig artikel om och dina rutinfrågor kommer att genomsyras av en intresserad ton.

Genom att leka, tillåter du dig själv att töja på ramarna, öva på kompetenser du kan ha nytta av i framtiden och möjliggöra det som känns omöjligt. Och så får du roligare under tiden.

Ha så kul!

Lena Gustafsson, ICF Associate Certified Coach
www.guldkanten.com