TIPS FRÅN COACHEN UT TIPSAR!

Släpp loss hjärnstormen

Ibland är det nog så svårt att veta vad man faktiskt vill. Alla alternativ känns lika fel, förvirring råder och idéerna tar slut. Man är helt blank.

Brain-storming är en vanlig metod i coaching som går ut på att förutsättningslöst och utan urval släppa loss tankarna och låta det hjärnan håller på olika nivåer få komma ut i synligheten och bli något att jobba medvetet med. Tricket är att släppa loss flödet utan att välja, bedöma eller ha synpunkter. Låt först din hjärna få tömma allt den har att bidra med på området, bara skriv allt som kommer, hur dumt eller fel det än kan tyckas. Släpp självcensuren i steg 1, du måste inte göra något av det, det blir bara ord på ett papper, inget mer.

Vi testar. Välj ett område där du vill förändring. Vilket som helst. Stort eller litet. Medan du väljer kan du ta fram något att skriva på. Valt klart? Bra.

Du har ett område där du vill förändring. Frågan är helt enkelt: Hur kan man göra?
Skriv nu helt enkelt alla, och jag menar alla, svar du kan hitta på. Dem du provat, dem du gör, dem du ännu inte provat, dem som låter helt galna, dem du aldrig skulle få för dig att faktiskt göra. ALLT. Gör inga val, fundera inte över rimligheter utan bara notera alla idéer som poppar upp. Släpp spärren och låt din fantasi flöda.

Är det svårt att komma igång så knuffa igång hjärnan med några absurda vinklar. Hur skulle Fantomen ha gjort? Gud? Joakim von Anka? Jack Sparrow? Din gamla moster? Låt fantasin flöda och allt vara möjligt. För en del är det lättare att släppa loss stormen när man rör på sig så gå runt i rummet, byt plats, lägg dig ner.

När du verkligen känner att du tömt hjärnans alla skrymslen och papperet är fullt. Då får du koppla på lite av klokskapen igen. Inte så mycket att du halkar tillbaka i ditt gamla mönster av redan tänkta tankar, bara så mycket att du kan jobba med idéerna. Alla de här förslagen är i princip möjliga, en del vill du inte, en del vet du inte hur. Vill inte är ok för att välja bort. Vet inte hur är det inte, det kan du ta reda på.

Se över förslagen, vilka av dem lockar dig mest? Är de färdiga att tas direkt eller vill du justera dem lite. Du kanske inte kan sätta dig på första planet till Malta för två veckors egen tid men du kan lägga upp en sparplan för resan och planera för hur du under tiden ska få egen tid i vardagen. Du kanske inte kan anmäla dig till dyra utbildningen direkt men du kan samla argumenten inför nästa medarbetarsamtal för hur du ska få din chef att förstå att just precis det är vad ni ska satsa på för din kompetensutveckling. Du kanske inte vågar ta det stora sjumilasteget idag men du kan ta små om och om igen och komma fram till samma plats.

Att brainstorma, hjärnstorma, är att ge sig själv tillgång till en större del av sin kreativitet och sin förmåga att tänka i nya banor. Ju mer man övar ju lättare går det och med tiden kommer du att upptäcka att även när du inte släpper loss hela stormen så kommer din hjärna att skicka in små pustar av nya tankar då och då och du blir mer nyskapande i din vardag.

Du kan släppa loss hjärnstormen själv eller tillsammans med någon, ju fler man är ju mer berikar man vanligen varandra och nya uppslag kommer. Å andra sidan när du är ensam så är din egen hjärna som skickar fram alternativen och de ligger närmare dig. Båda alternativen har för och nackdelar, välj det som i stunden passar dig bäst.

Lena Gustafsson, ICF Associate Certified Coach

www.guldkanten.com