TIPS FRÅN COACHEN UT TIPSAR!

Självreflektion – en utmärkt grund för förändring

I förra artikeln avslutade vi med reflektionsfrågorna: Vad är det egentligen som händer? Ur vilka föreställningar om dig själv och andra kommer dina handlingar?

Om man vill ägna sig åt heminredning skaffar man sig en överblick över rummen, de möbler som finns i dem och de behov de har som ska bo där.

Om man vill ägna sig åt livsinredning skaffar man sig motsvarande grundläggande bild av vad som händer idag, vilka tankemönster som finns och så stämmer man av dem mot de behov och önskningar man har för sitt liv.

Efter din reflekterande vecka har du en grund att bygga på. Du vet en del om dig själv och du har kanske identifierat vilka ”gamla fåtöljer” som ska slängas ut eller kläs om och få nytt liv. Vilka vanor vill du förändra?

Precis som i heminredning drabbas man ibland av lusten att rensa ut allt och börja om, allt känns skruttigt, gammalt, slitet och felplacerat. Och likväl som det kan kosta mer än vad plånboken tål och gamla favoriter kan åka ut som sedan saknas kostar en total make-over av ditt inre landskap mer energi än de flesta har att spendera och många i grunden bra saker tappas bort längs vägen.

Så ta det lugnt, välj ett område i taget och jobba där. Genom din självreflektion kan du hitta nycklarna till hur du ska komma vidare. Bromsar du dig själv? Låter du dig bromsas? Av vad? Vad får du ut av det? Vad kostar det dig att förändra? Vad gör det värt det?

Genom att ge dig tid att se dina egna mönster och tillåtelse att välja bland dem så kan du påbörja förändringen. Genom att låta det ske i små steg och fortsätta reflektera under tiden lär du dig massor, både om dig själv och din omgivning. Tänk på att varje litet förändringssteg du tar också rubbar cirklarna för din omgivning och kan ge multiplicerade effekter när de börjar förändras. Det enkla steget att se till att yttra sig vid varje möte du deltar i kan till exempel få oanade effekter på din synlighet och avancemang på jobbet när omgivningen lägger märke till din kunskap och börjar agera utifrån din betydelse.

Så ta ett litet steg för att släppa på bromsen någonstans där du i onödan står ivägen för dig själv. Fortsätt ta det lilla steget om och om igen och se vad som händer. I början kan det kännas skräckinjagande, lite rädsla tål du och övervinner. Blir du paralyserad är steget för stort, minska och försök igen. Hjärtat i halsgropen kommer att sjunka och fjärilarna i magen lugnar ner sig. Snart märker du att det går av sig självt.

Självreflektionen är grunden både för att identifiera vad du konkret ska förändra och för att få feed-back på det du gör och hur väl det fungerar. Går det åt rätt håll så fortsätt, går det snett så justera lite.

 Ha så kul!  

Lena Gustafsson, ICF Associate Certified Coach www.guldkanten.com