TIPS FRÅN COACHEN UT TIPSAR!

När sabotörerna dyker upp…

Inre sabotörer

Har du nu bestämt dig för att arbeta med förändring i ditt liv och formulerat målet och vägen så finns det något du kommer att ha nytta av att känna till. Det finns sabotörer och de kommer att börja jobba nu.

 

De är där, alla har dem. I grund och botten handlar det om levnadsregler vi under livets gång införlivat och ofta haft nytta av. Vi har lärt oss vad som uppskattas, vad som funkar och vad som bestraffas. Idéer vi samlat på oss från människor vi mött, kulturen, lokalsamhället, media, lekar och spel, jobberfarenheter osv. osv. Årens erfarenheter hjälper till att forma den fantastiska människa du är idag och att fungera i ditt sociala sammanhang.

Så långt är allt gott och väl. Det är när du vill börja förändra små delar som du märker att den förändring du vill genomföra kan komma i konflikt med gamla föreställningar om vad som funkar. Låt inte det hindra dig! Förändring kommer ur att göra annorlunda, ibland funkar det, ibland inte och oavsett vilket kan du lära dig av det.

Inre sabotörer har många namn och många skepnader. Det kan till exempel vara tvivlets röst som säger ”kan jag? Vågar jag? Ska verkligen jag?” Det kan vara nedvärderandets röst som säger ”vem tror du att du är? Skulle du ha något att tillföra här? Ge dig, det finns så många kloka och smarta, överlåt sådana här viktiga saker åt dem”. Det kan vara rösten av gamla roller som säger ”ska du som är så blyg? Men vi då, vem ska ta hand om oss? Bli rik är inget för dig, sluta drömma och håll i slantarna” och så vidare – vad som poppar upp är högst individuellt, ett avtryck av din historia hittills.

Ett bra sätt att hantera de inre sabotörerna utan att förslösa alltför mycket energi på dem är att lyssna kort, ta med dig det du tycker är värdefullt i det de säger och sedan konsekvent säga tack så mycket, nu räcker det!

Humor är ett kraftfullt vapen, ge dem namn och form så blir de lättare att hantera. Den envisa tanken ”inte ska väl jag” kan bli en liten förskrämd ulltuss som du unnar  två månaders imaginär semester på Mallorca medan du lär dig leva dina nya mönster. Den kaxiga ”vem tror du att du är?-rösten” blir mindre kaxig om du ger den formen av en grabb i äppelknyckarbyxor och skickar den på kollo ett tag.

För att du ska få ro att komma in i nya rutiner utan sabotörer som strävar efter det gamla behöver du ge dig själv tillåtelse att bryta mot deras gamla regler. Det kan vara lättare att göra det under en begränsad tid så prova det. ”Under de närmaste två månaderna ger jag mig själv tillåtelse att vara …” Efter de två månaderna har du hunnit etablera dina nya mönster och kan göra nya val grundade i en ny erfarenhet. Och sabotörerna tystnar övertygade.

Lena Gustafsson, ICF Associate Certified Coach
www.guldkanten.com