Uppvidinge Tidning » 26 oktober, 2010

Daily Archives: 26 oktober, 2010

UT TIPSAR!

Inredningstrend höst/ vinter 2010

Published by:

Rätt höststämning får du med Eco Tapeter.

På årets Formexmässa visades dörrmattor av återvunna hummerrep, folkloreväskor av återanvända klädtyger från H’môngfolket. Traditionella mönster och gammaldags äkta hantverkskänsla är i fokus och Lovikka-vantar är hetare än någonsin. Även inom inredningen spås ny teknik kombineras med gammal klokskap.

Trenden att handla på loppis och antikaffärer för att skapa poppig retrostil eller renodlad vintageanda finns kvar. Raka linjer och avskalat vitt får nu sällskap av romantisk mormorsstil och blekt glamour.

Men för den som ändå vill njuta av nya möblers design och funktionalitet finns det mycket att välja bland. Lackade ytor och grafiskt svart och vitt är fortfarande stort, liksom matsalsmöbler i ek, men från att ha använt sig av en eller några få starka färgklickar är det nu helt okej att blanda vilt bland murriga starka färger. Det är fritt fram för mörka träslag och en bohemisk orientalisk känsla a´la ”Tusen och en natt” med mycket kuddar och stearinljus, tjocka ull- eller ryamattor i mustiga färger och gardiner med stora mönster på mörk botten. Gärna breda, generösa gardinvåder som ger klassisk look med tyger som ger tyngd och vackert fall. Siden och sammet är åter i ropet och färgskalorna går i mörk röd, grön, brun, orange och lila. Även metaller som koppar, guld och mässing känns rätt. Vill man skapa extra tyngd i gardinerna kan man fodra dem, vilket förutom vackert utseende även dämpar ljud och ljus samt eventuellt kalldrag från fönster och dörrar.

För den som vill vara aningens mer diskret går det med fördel att välja en klassisk maskulin touch med beiga och bruna toner, gärna rutiga, randiga och fiskbensmönstrade detaljer i tweed, ull och grovt linne. Även blått är en färg som kommit starkt under året. Blanda nyanser, mönster och kvaliteter bland textilier, mattor och lampskärmar. Olika nyanser av grått, allt från silver till gråblå betong är också på uppgång.

Återanvändning av material och produkter är stort och influenser från andra kulturer och länder är markerade. Rummen ska passa den moderna och globala människan men ändå förmedla en äkta, gammaldags och genuin känsla kombinerat med robust funktionalitet – en oas att kunna dra sig tillbaka till och njuta utan stress och tidspress. För många handlar det om att skapa vilsamma och personliga rum som även kan fungera som en social mötesplats. Ett stort matsalsbord där många kan samlas runt god mat och en soffa som inbjuder till mysiga hemmakvällar är i fokus, speciellt nu när vi står inför en lång och kall höst och vinter.

UT TIPSAR!

Många nyanser av vitt

Published by:

Just nu är det mycket färger i trenderna men det avskalade vita lever kvar. Det kan tyckas enkelt att måla vitt, men när man sedan ska välja färg finns det otaliga nyanser att välja mellan som alla skapar olika karaktär i ett rum.

När man väl har bestämt sig för vitt så ska det vara enkelt att välja, menar Beckers, som därför har valt ut tre vita nyanser för väggar, möbler och golv. Trion tillhör deras mest populära och sålda vita kulörer och täcker de flestas behov.

– Vitt på vitt har varit en stark inredningstrend i Sverige och det är kanske inte så konstigt. Ett ljust hem känns större och rymligare och är också enklare att möblera då det lätt kan kombineras med alla andra färger på mattor, möbler och textilier, säger Karolina Östlind, kommunikationsansvarig på Beckers.

Många faktorer påverkar

Det är inte bara nyansen som påverkar resultatet. Lju­set utifrån, belysningen, strukturen på väggar och tak och golvfärgen är andra betydelsefulla faktorer. Fär­gens glans är också viktig. En matt färg med en reflexfri yta ger ett lugnare, mjukare intryck medan en blank färg ger en annan känsla och är lättare att underhålla och torka av. Alla nyanser finns i olika glans, välj den som passar bäst.

Rätt känsla med rätt nyans

Kall vit. Den kallare vita går lite mer åt grått och passar bra i rum med mycket solljus. Nyansen blir också fin mot ett mörkare golv.  Använd Kall vit för en svalare känsla.

Kritvit. Kritvit används mycket i modernt inredda hem. Använd Kritvit för en neutral, vit känsla som framhäver andra färger och mönster i rum­met.

Varm vit. Genom att välja en varm, antikvit nyans som går mot det gräddvita hållet får man en ombonad, hemtrevlig känsla rum­met. Den varmare nyansen passar också bra ihop med moderna lågenergilampor som ofta ger ett kallare, mer blått sken.

 

Måla hela världen

Varför bara måla väggarna? Genom att måla golv, trap­por och möbler kan man experimentera och skapa ett hem med mer ljus och större rymd. Skapa kreativa lös­ningar genom att använda olika nyanser av vitt i samma rum. Måla golven vita för att lyfta fram möblernas färger och detaljer. Se möjligheterna med vitt.

(Foto Beckers)

UT TIPSAR!

Höstplantering

Published by:

(Foto Nelsons Fröer)

Fram tills det blir några minusgrader går det utmärkt att plantera nytt i trädgården. Rosor, pioner och fruktträd är perfekta att plantera i oktober och det börjar även bli hög tid för vårlökarna att påtas ner i jorden.

..
För många är vårlökarnas höstplantering fylld av leende och glädje. Bara vetskapen om att de till våren kommer att sprida färg och skönhet i rabatterna räcker gott. Nelsons Darwinhybrid ”Golden Apeldorn” är en prisbelönt långlivad sort med stora och doftande guldgula blommor och långa, stadiga stjälkar. Vill man ha en dubbel tulpan finns bland andra ”Up Pink” med elfenbensvit botten som strålar upp mot flera rosa nyanser, från blekrosa till nästan cerise. Botanisera i löksortimenten och finn dina egna favoriter.

De flesta blomsterlökarna trivs bäst med solig placering och väldränerad planteringsplats fri från ogräsrötter och sten. Om jorden är ständigt blöt finns risk för att lökarna ruttnar. Tänk på att ha en plan botten på planteringsgropen så att löken får bra jordkontakt och kan bilda rötter. Man bör också plantera löken med den spetsiga sidan uppåt men då det kan vara svårt att avgöra vad som är upp och ner på en lök får man ibland helt enkelt chansa. Det går oftast bra ändå, även om det tar längre tid för löken att komma upp om den planteras upp och ned.

Något som för en del trädgårdsägare ger ångest och för andra frid är löven som nu lägger sig som ett täcke över gräsmattan. Vissa låter löven ligga kvar eller rafsar ned dem i rabatten. Det blir en kompostprocess som ger näring åt växterna. Löven behöver nödvändigtvis inte krattas upp men visst kan det vara trevligt med en höststädning.

Sedan är det bara att i lugn och ro invänta våren. För den som har abstinens kan det vara en bra tid att läsa trädgårdsböcker och göra planer inför kommande säsong – samt att skapa gröna och blommande rum inomhus så klart.