Category Archives: MOTOR

MINGEL MOTOR UT TIPSAR!

Cruising med mingel i Norrhult

Published by:

Christina Engerby från Klavreström med sin Chevrolet Impala -60. (Foto Uppvidinge Tidning)

Sammanlagt ett 70-tal bilar deltog när Uppvidinge UC Cruisers igår bjöd in till den årliga cruisingen genom kommunen.

Dennis Gyllenfjell, Uppvidinge UC Cruisers. (Foto Uppvidinge Tidning)

-Vi var 50-55 bilar när vi startade i Lenhovda och sedan fyllde det på allt eftersom, säger Dennis Gyllenfjell, som berättar att det var sammanlagt ett 70-tal medverkande bilar under dagen.
Bilarna åkte karavan genom Lenhovda, Sävsjöström, Älghult, Alstermo, Åseda, Norrhult och Klavreström för att sedan avsluta i Norrhults Folkets Park med bilutställning och motormingel. Continue reading

MOTION & FRISKVÅRD MOTOR MUSIK & NÖJE

Dags för Åsedadag och Uppvidingetramp

Published by:

Årets Uppvidingetramp lockade över 260 cyklister förra året, på lördag är det dags igen. Glöm inte att anmäla dig! (Foto Uppvidinge Tidning)

Det blir en en riktig familjefest på lördag, då årets största cykellopp i Uppvidinge, Korpens motionslopp Uppvidingetrampet går av stapeln. Dessutom fylls hela  järnvägsparken med aktiviteter när Offensiva Åseda och Handelsplats Åseda bjuder in till den årliga sommarfesten Åsedadagen.

Magda Gyllenfjell applåderades in i mål under förra årets Mästartävlingar. Kom och heja på årets lag! (Foto Uppvidinge Tidning)

Liksom förra året är det Peje som är konferencier och han leder publiken genom prisutdelningar, musikunderhållningar och rafflande tävlingar. Amo Stunt visar akrobatik på hög nivå, Kajsa Hjertpihl lanserar en ny låt, det blir prova på Strongman inför Olsmässan med Kim Emilsson och Stefan Holmer och Kristian Rautio sätter tre lag på prov i Åsedas Mästarnas Mästare 2017. Dagen avslutas med en grillkväll på Hotell Olof med musikunderhållning och LivingRoom på scen. Missa inte årets familjedag i Åseda!

ÅSEDADAGEN: PROVA PÅ STRONG MAN – MÄSTARTÄVLINGAR – AMO STUNT – MUSIK – GRILLFEST – PUB – LIVEBAND

Läs mer i senaste Uppvidinge Tidning

Amo Stunt kommer till Åsedadagen. Foto Kim Petersson

 

MOTOR RESOR UT TIPSAR!

Rusta för vintern

Published by:

Rusta för vintervägar.

Rusta bilen för vintern.

Nu är det hög tid att se över bilen och rusta för snö, is och kyla. Har du inte bytt till vinterdäck ännu är det hög tid! Se till att du har bra vinterdäck med bra mönsterdjup. Se även över bromsarna och kontrollera frostskyddet i kylarvätskan och spolarvätskan. 

Det är alltid bra att vara förberedd och att vinterrusta bilen så du slipper överraskningar. Fler saker som kan vara bra att kontrollera innan kylan slår till är batteriet, låsen och gummilisterna. Att ha en kall bil som inte startar eller att få med sig gummilisten när man öppnar bildörren är aldrig roligt.

 • Kontrollera batteriets kondition
 • Smörj låsen i dörrarna med låsolja
 • Gör rent gummilisterna runt bildörrarna och smörj med silikon
 • Skaffa en fungerande motor- och kupévärmare

Om man skulle råka ut för en avåkning eller bli ståendes med bilen kan det vara bra att ha lite extrautrustning med sig, det blir snabbt kallt och mörkret gör det både svårt att se och synas. Varma kläder, reflexväst/varselacka och pannlampa borde vara standardutrustning i alla bilar vintertid.

Bra att ha med sig i bilen:

 • Extra varningstriangel
 • Snöskyffel (ihopvikbar)
 • Mjuk sopborste (att få bort snön på rutorna med)
 • Isskrapa
 • En PET-flaska med grus
 • Varmfodrad varseljacka/overall
 • Extra varma vantar
 • Ullfilt
 • Startkablar
 • Bogserlina
 • Bra ficklampa/pannlampa

Glöm inte att även kontrollera lyset och förstärk eventuellt med extralampor. I år är det fler viltolyckor än något år tidigare och under vintern ökar riskerna för viltolyckor ytterligare. Tänk på att köra ”aktivt” och att lätta på gasen!

LÄS MER om viltolyckor och Älgskadefondsföreningens arbete i senaste Uppvidinge Tidning. 

Kör säkert i vinter!

 

 

 

MINGEL MOTOR UT TIPSAR!

Lyckad familjedag med hästkrafter i fokus

Published by:

Ridsadlar, mopeder och bilar. (Foto Uppvidinge Tidning)

Ridsadlar, mopeder och bilar på Hästkraftens dag. (Foto Uppvidinge Tidning)

Suzanna Holmqvist och Åseda Ryttarförening anländer till Hästkraftens dag. (Foto Uppvidinge Tidning)

Suzanna Holmqvist och Åseda Ryttarförening anländer till Hästkraftens dag. (Foto Uppvidinge Tidning)

Ett tiotal cruisingbilar, strax över tjugo mopeder, fem gatubilar, en speedwaycykel och ett tiotal hästar samlades på Hästkraftens dag, utanför ICA Nära i Åseda, lördag 7 maj.

Kommunalråd Åke Carlson välkomnar Suzanna Holmqvist till Uppvidinge. (Foto Uppvidinge Tidning)

Kommunalråd Åke Carlson välkomnar Suzanna Holmqvist till Uppvidinge. (Foto Uppvidinge Tidning)

350 besökare minglade runt i strålande solsken och kommunalråd Åke Carlson invigde dagen samt välkomnade Suzanna Holmqvist, som är på ritt genom Sverige med hästen Krumelur och hunden Jasmine. Suzanna, som startade i Hörby och är på väg till Jokkmokk, gjorde en avstickare för att kunna medverka i Hästkraftens dag i Åseda. Flankerad av ryttare från Åseda Ryttarförening kom hon inridandes på Olofsgatan. Hon berättade om sin resa och sin insamling till djur i nöd.
Karita Lundh på ICA Nära, som bjudit in Suzanna, bidrog till insamlingen liksom besökarna.
-Alla pengar från dagens kaffeförsäljning och aktiviteter skänktes oavkortat till Suzanna Holmqvists insamling, vilket resulterade i 2.180 kronor, berättar Karita Lundh som är mycket nöjd med dagen.

Suzanna Holmqvist och Karita Lundh klappar om hunden Jasmine och hästen Krumelur efter ankomsten till Åseda. (Foto Uppvidinge Tidning)

Suzanna Holmqvist och Karita Lundh klappar om hunden Jasmine och hästen Krumelur efter ankomsten till Åseda. (Foto Uppvidinge Tidning)

Även utställare, besökare och mopperallydeltagare var nöjda med uppslutningen och det härliga vädret.
Hästskoklapper blandades med motorljud och grilldofter vilket resulterade i en härlig familjedag med hästkrafter i fokus.
Flera medlemmar i mopedklubben Old Style Riders fanns på plats för att ställa ut och delta i mopperallyt, Uppvidinge USA Cruizers visade sina bilar och speedwayklubben Dackarna fanns representerade liksom Åseda Ryttarförening. De som ville kunde rösta på sin favoritbil under dagen och det blev Östen Ståhls bil som toppade listorna. Mopedrallyt vanns av Stefan Svensson.

Suzanna Holmqvists ekipage stannade i Åseda över helgen och veterinär Johanna Habbe besiktigade Krumelur för att säkerställa hälsan inför den fortsatta ritten genom Sverige.

Mopperally på Hästkraftens dag i Åseda. (Foto Uppvidinge Tidning)

Mopperally i Åseda. (Foto Uppvidinge Tidning)

Dan Agnåsen och Anna Bergqvist på Hästkraftens dag. (Foto Uppvidinge Tidning)

Dan Agnåsen och Anna Bergqvist på Hästkraftens dag. (Foto Uppvidinge Tidning)

WEB hästkraftens dag (73)

Cruizingbilarna rullar in på parkeringen. (Foto Uppvidinge Tidning)

(Foto Uppvidinge Tidning)

(Foto Uppvidinge Tidning)

Julia, Kamilla, Danelia och Ruslan Ismukhamedou med bebisen Deni i vagnen, besökte Hästkraftens dag i Åseda. (Foto Uppvidinge Tidning)

Julia, Kamilla, Danelia och Ruslan Ismukhamedou med bebisen Deni i vagnen, besökte Hästkraftens dag i Åseda. (Foto Uppvidinge Tidning)

(Foto Uppvidinge Tidning)

Åseda Ryttarförening bjöd på sagolikt smyckade ekipage med levande hästkrafter. (Foto Uppvidinge Tidning)

FLER BILDER hittar du i nästa Uppvidinge Tidning 25/5.