Kategoriarkiv: MOTION & FRISKVÅRD

MOTION & FRISKVÅRD SKOG & NATUR

Börnes sommartips

Publicerad av:

Börne Thorstensson (Arkivfoto Uppvidinge Tidning)

Sommar, sommar, sommar. Många av oss sjunger,  skrålar eller mimar  med i denna allsångslåt vid någon av de allsångskvällar som finns i snart sett varje liten vägkrök. Hur är då sommaren 2017 vädermässigt? För mig som inte tycker om varmare än 20-22 grader är det perfekt, men för alla soldyrkande semesterfirare är nog missnöjet stort.

Vad tycker då naturen om denna sommar? Nederbörden är ju inte så stor att det påverkat sjöar, bäckar eller grundvatten. Däremot har det kommit så mycket att gräsmattor, åtminstone vår, och övrig växtlighet har trivts ganska bra. I de ängs- och slåttermarker som jag jobbar med blommar det något alldeles makalöst detta år. Har aldrig sett så mycket slåttergubbe, ormrot, brudborst, stor och liten blåklocka samt orkideerna grönvit nattviol och Jungfru Marie nycklar som detta år. I Uppvidinge och Lessebo kommuner finns ju ett antal slåtterängar som verkligen gynnar dessa arter. Tyvärr är slåtterängen en stor bristvara så om det finns någon som har en gammal ogödslad betemark så börja gärna att slå den med lie eller slåtterbalk. Efter några år kommer ni förhoppningsvis att ha en blommande slåtteräng. Det krävs mycket arbete och att slå med lie är ett hantverk som kräver mycket kunskap. Dels arbetsmetoden, inställningen av lien och sist men inte minst viktigt, slipningen. Sedan är det ” bara” att träna några veckor framöver. Lycka till!!

I övrigt har slåtterarbetet startat så smått i reservaten med hjälp av våra entreprenörer. Den kommer att hålla på till slutet augusti eller början av september. Ett stort problem som tar mycket resurser är bekämpningen av de så kallade ohävdsarterna. Där ingår älgörten, örnbräken. björksly och på sista tiden, liljekonvaljebladen som tar över allt mera. Bekämpningen av alla dessa kräver mycket arbete och därmed också stora ekonomiska resurser. I övrigt håller man på med ett stort spångbygge i Visjöns naturreservat och skall fortsätta i Singelstorpa fly under hösten. Där har vi ett stort problem att lösa. Hur får vi ut materialet? Där har vi att fundera på!

Själv gick jag för ett tag sedan Vildmarksleden från Lindshammar till Klavreström. En väldigt trevlig vandring på 15-16 km. Tyvärr används den alldeles för lite, så gör ett ryck och vandra på hemmaplan. Jag har förstått att det är väldigt ” häftigt” att vandra i fjällen men det skadar nog inte att träna på hemmaplan först innan man satsar på Kebnekaise. Har läst i tidningen om att väldigt många ger sig ut att fjällvandra, dåligt klädda, ännu sämre kondition och sedan dessa mygg och så ringer man fjällräddningen som skall rädda dem.

Jo, jag gick som sagt Vildmarksleden och med ålderns rätt så tar jag det ganska lugnt. Jag titta på växter och fåglar, alltid dyker det upp något rådjur, en tjäder eller en älg. Sedan måste man pausa med en kopp kaffe också. Första stoppet gjorde jag vid resterna av en kolarkoja. Vilken känsla! Tänka sig hundra år tillbaka i tiden, där kolaren fick slita, och då menar jag slita, inte fibbla med en mobiltelefon och säga att man sliter, utan riktigt tungt arbete flera dygn i sträck för en mycket liten förtjänst.

Nästa stopp blev vid en gammal torpgrund. Just detta torpet ligger vackert på en höjd med utsikt över trädtopparna. Stället har inte planterats eller vuxit igen så där finns både blommor och vårdträd kvar. Det finns många torpgrunder utmed leden. En del ligger ganska långt från annan bebyggelse och att då tänka tillbaka på hur dessa människor som föddes, dog och levde sitt liv här ute i skogen är inte lätt för nutidsmänniskan. Väl framme i Klavreström var det skönt att hustrun kom och mötte upp med bilen och transporterade hem en stelbent gubbe efter en mycket trevlig vandring.

Ni som inte tycker att naturreservat är något intressant att besöka, tycker jag skall pröva Naturpasset, Det är Kexholms SK som har placerat ut 30 fasta kontroller, i år i området norr om Åseda. Du tar det i din egen takt, när du vill och hur många kontroller du själv vill. Karta köper du hos Hellgrens för 50 kr och du har till den 8 september på dig. Vill du inte göra något av dessa aktiviteter kan du väl åka och fika i Ösjöbol, Mösjöhult, Mörtelek eller varför inte Sjöparken i Lenhovda, en fantastiskt välskött och vacker plats eller varför inte hembygdsparken i Norrhult.

Givetvis finns det fler fikaplatser i kommunen som önskar att ni kommer på ett besök men sommaren är lång, välj själv ett lämpligt ställe.

Jag önskar alla en trevlig och skön sommar. OBS!! Man kan sitta i skuggan och läsa en bok också! /Börne Thorstensson

Vildmarksleden med skyltmarkeringar. (Foto Uppvidinge Tidning)

MOTION & FRISKVÅRD RESOR SKOG & NATUR

Fem fjälltrender

Publicerad av:

Fjälled i Jämtland. (Foto Uppvidinge Tidning)

Under juli och augusti råder högsäsong för turismen i svenska fjällen och allt fler upptäcker svenska fjällen som besöksmål. Med stöd av en ny enkät har Fjällsäkerhetsrådet sammanställt fem aktuella besökstrender.

Barnfamiljerna blir fler, de ovana besökarna ökar, utrustningsnivån förbättras, cykling och löpning blir allt mer populärt och allt fler internationella besökare lockas till de svenska fjällen.
– Juli och augusti är de mest intensiva sommarmånaderna i svenska fjällen. Det är mycket glädjande att allt fler besöker fjällen, att vara väl förberedd och skaffa säkerhetskunskap är grunden för en trygg och lyckad fjällvistelse, säger Per-Olov Wikberg samordnare på Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket.

Fjällsäkerhetsrådet har genomfört en enkätundersökning om besöks- och aktivitetsutveckling i fjällen som besvarades av företrädare för destinationsbolag och fjällstationer. Bland de svarande finns destinationer i södra Lappland, Sälen, Åre och Vemdalen samt Svenska Turistföreningens största fjällstationer utefter den svenska fjällkedjan. Ur resultaten har fem aktuella besökstrender identifierats.

Den första trenden är ökningen av barnfamiljer. Hälften av de som svarat anser att barnfamiljerna har blivit fler jämfört med för fem år sedan.
– Att komma i kontakt med fjällen redan som barn kan leda till ett livslångt intresse. Därför är det viktigt att de första upplevelserna blir positiva. Planera på barnens villkor. Rör er i korta etapper, gör tid för lek och låt barnen bära en egen packning, men absolut inte för tung, säger Per-Olov Wikberg.

Den andra trenden är ökningen av ovana besökare. Sju av tio destinationsbolag och fjällstationer svarar att under de senaste fem åren har de fått ta emot allt fler ovana besökare. De vanligaste misstagen som besökarna gör är att underskatta de snabba väderväxlingarna, lita för mycket på mobiltäckningen och överskatta sin egen kondition och förmåga.

Den tredje trenden handlar om utrustning och prylar, utrustnings- och pryltrenden är stark i samhället generellt också i fjällen.
– Det är positivt att fjällbesökarnas utrustningsnivå förbättras. Det är en viktig komponent för ett säkert och tryggt fjällbesök. Men att luta sig mot en bra utrustning räcker inte utan det krävs också kunskap, god planering och omdöme under vistelsen, säger Per-Olov Wikberg.

Nya aktiviteter är den fjärde trenden. Bland de som växer mest är löpning och cykling. Sju av tio destinationsbolag och fjällstationer svarar att dessa aktiviteter har ökat jämfört med för fem år sedan.
– Löpning och cykling i fjällen var tidigare marginella företeelser men växer nu snabbt. Det är aktiviteter med särskilda krav på säkerhetsmedvetande och förberedelser, säger Per-Olov Wikberg.

Ökningen av internationella besökare är den femte trenden. Drygt sju av tio svarar att de tar emot fler gäster från utlandet jämfört med för fem år sedan. Nederländare är den nationalitet som ökar mest och vildmarksupplevelsen det som lockar mest, enligt de som svarat. Många destinationer och fjällstationer tillhandahåller också säkerhetsinformation på annat eller andra språk än svenska.

Fjällsäkerhetsrådets enkät genomfördes i juni och besvarades av företrädare för 19 fjälldestinationer och fjällstationer, bland dem Sälen, Funäsdalen, Åre, Södra Lappland, samt Svenska Turistföreningens största fjällstationer utefter den svenska fjällkedjan.

Läs mer på www.fjallsakerhetsradet.se. Här finns också checklistor med tips på lämplig packning och om hur man bäst kan förbereda sig inför fjällturen. www.fjallsakerhetsradet.se

Njut ansvarsfullt av fjällen. Släng inte skräp i naturen och i de fina fjällbäckarna! (Foto Louise Wargklev/ Uppvidinge Tidning)

MOTION & FRISKVÅRD UT TIPSAR!

Bra jobbat, Amo Handboll!!

Publicerad av:

Amo Handboll – vinnande lagkänsla. (Arkivbild M STORM FOTO)

Amo Handboll har gjort det. Igen! Deras spel och kämparglöd har imponerat starkt, inte bara i handbollskretsar utan på hela idrotts-Sverige. 

Att ett litet samhälle med 800 invånare har ett handbollslag är kanske inte förvånande i sig men att ha ett lag som under flera år är med och slåss bland de bästa lagen i Sverige – det är unikt. 
Amo Handboll har under säsongen legat i toppskiktet inom Allsvenskan och nu har de, efter helgens vinst mot Skånela, säkrat en kvalplats till Handbollsligan. Det är en nästintill ofattbart stor prestation, speciellt med tanke på att Amo är ett lag som saknar heltidsproffs.
Vad är det då som Alstermo har som andra mindre orter saknar? Jag skulle säga en stark handbollstradition, en sammanhållning och glädje inom laget, ideella arbetsinsatser, starka lokala sponsorer samt en positiv anda som genomsyrar hela verksamheten. Alla hjälps åt och alla strävar åt samma håll. I Alstermo är allt möjligt.

Vi gratulerar till kvalplatsen och önskar lycka till under kvalspelet!

MOTION & FRISKVÅRD SKOG & NATUR

Mer skärmtid än natur

Publicerad av:

Badande-barn-foto-123RFcom-Cathy-Yeulet_web

Foto: Cathy Yeulet

En SIFO-undersökning från Världsnaturfonden WWF indikerar att barn spenderar betydligt mer tid framför skärmen än i naturen.

En klar majoritet hade tillbringat fem timmar eller mer vid en iPad, smartphone eller dator, under senaste veckan. Hälften hade dessutom lagt lika mycket tid framför TVn. Samtidigt hade en fjärdedel inte tillbringat någon tid i naturen, som i skogen, vid havet, en sjö, en äng eller liknande under samma tidsperiod. Knappt hälften hade varit i naturen en timme eller mindre.
– Vi driver nu kampanjen Svenska Pärlor som syftar till att inspirera fler människor att komma ut i naturen. Vi vill påverka politikerna så att mer av vår värdefulla natur som skogar, fjäll, ängs- och hagmarker, sjöar, vattendrag och hav, skyddas bättre. Idag skyddar Sverige endast 14 av 20 procent av den yta på land som vi har lovat till år 2020. Bättre naturskydd ökar också förutsättningen för att människor ska komma ut i naturen och även i framtiden kunna njuta av den fantastiska rekreation som naturen ger oss och som ökar folkhälsan och vårt välmående. Naturskyddet är också avgörande för att vi ska bibehålla de viktiga ekosystemtjänster naturen ger oss, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare, WWF.

En färsk undersökning gjord av SIFO på uppdrag av Världsnaturfonden WWF under juni 2016 visar att barn i åldrarna 2-12 år tillbringar lite tid i naturen på sin fritid – och mycket framför en skärm. Föräldrarna uppger enligt undersökningen att en fjärdedel av barnen (24%) inte varit alls i natur som en skog, vid havet, en sjö eller en äng under senaste veckan. Hälften av barnen (47%) hade varit i naturen en timme eller mindre. Föräldrarna uppger att hälften av barnen (49%) har tillbringat 5 timmar eller mer framför TVn. Samtidigt har 58 procent tillbringat 5 timmar eller mer framför dator, iPad eller smartphone, enligt undersökningen – och i åldrarna 10-12 år rör det sig om över en femtedel (22%) som tillbringat 16 timmar eller mer framför sina skärmar.
Av de mindre barnen 2-4 år, har en tredjedel tillbringat en halvtimme eller mindre i naturen på sin fritid den senaste veckan, medan en tredjedel har tillbringat 5 timmar eller mer framför dator, iPad eller smartphone, uppger deras föräldrar.
En klar majoritet av föräldrarna (59%) uppgav i undersökningen att de själva tillbringade mer tid i naturen när de själva var barn än vad deras barn gör idag.

Ny forskning från Stockholms Universitet gjord på förskolebarn visar värdet av naturvistelse för barn och att de som vistas regelbundet i naturen utvecklar en större empati för det som är levande, något som får direkta konsekvenser för hur de sedan värderar naturen som vuxna.
– Våra studier visar att barn som är mycket i naturen har lättare att uppskatta djur, de ogillar i högre grad miljöförstöring och de förstår bättre att våra naturresurser spelar en viktig roll i våra liv, säger Matteo Giusti, Stockholm Resilience Centre.