Category Archives: TIPS FRÅN COACHEN

TIPS FRÅN COACHEN UT TIPSAR!

Dags att fira!

Published by:

COACHENInom coachning arbetar man mycket med att fira klientens framsteg och det är enkelt. Klienten arbetar i en process och varje litet steg mot målet är värt att fira. Firandet stärker klienten och lyfter fram det som klienten har gjort.

Inom coachningen är man tydlig med målbeskrivning och det gör firandet enkelt för att man ser tydligt vägen dit. Dessutom finns ju coachen med som ser processen och kan hjälpa till att uppmuntra.

Det finns tusen och åter tusen skäl att fira så gör det till en egen vana varje dag. Du är värd att fira, det du gör är värt att fira, komplimanger du får är värda att fira och komplimanger du ger är värda att fira.

När man tänker på firande så kopplas det ofta ihop med stora kalas, dyra inköp och så vidare och det behöver ju inte vara fel. Tvärtom kalas är kul! Det firande coacher pratar om är dock de små och enkla som att ge sig själv en klapp på axeln eller tänka ”det där gjorde jag riktigt bra”. Och det är de små stunderna i vardagen du ska fira. Det sägs att man blir vad man tänker. Därför är det viktigt för människans må bra situation att uppmärksamma det positiva i vardagen. Påminn dig om att det faktiskt är du som har utfört (vad det kan vara) och du ska kunna känna dig stolt över det. Det är annars så enkelt att ”bara” göra för att man ”måste”.

Håll sinnena öppna för positiva upplevelser. Lyssna på positiv feedback, se det du gör, känn efter hur det känns när du är klar med en uppgift eller när du har sagt något snällt till någon. Uppmärksamma dina framsteg för de finns där och det är tack vare dig och det du gör som får din vardag att förändras. Dina dagar är alldeles för viktiga för att kallas grå vardag, du kan göra dem till dagar med guldkant!

Jenny Lindell-Bakke, diplomerad coach
på Guldkanten

TIPS FRÅN COACHEN UT TIPSAR!

Vem tog min energi?

Published by:

COACHEN

Jag känner mig så trött, utan anledning. Jag vet inte varför jag är så trött, jag bara gäspar hela tiden. Kanske har du hört dessa meningar komma från egen eller annans mun?

Under de mörkare månaderna är det inte ovanligt då vi ofta får brist på välbehövda soltimmar. För lite sömn skapar också trötthet, likaså mycket stillasittande samt näringsfattig kost. Men man kan ha tillräckligt med vitaminer i kroppen, tillräckligt med sömn och motionera regelbundet och ändå vara trött. Och då kan man fråga sig vem som tog energin, vem är energitjuven?

Det finns flera böcker som tar upp ämnet energitjuvar och en del författare tycker man helt ska ta bort energitjuvarna ur sitt liv, andra tycker man ska minska umgänget med dem för ett tag och du gör det du känner är bäst. Jag tror inte det är så enkelt som att läsa en bok och sedan göra val utifrån författarens kunskap. Man kan givetvis ta med det som en del i vågskålarna när man undersöker sin egen trötthet och funderar på om det är energitjuven som har tagit energin.

Vem är en energitjuv? Jo, den personen är ofta självcentrerad och pratar mer än den lyssnar. De vill ha sin vilja igenom och kan anklaga omgivningen om de inte får det. De kan också vara bra på att såra och kränka andra människor utan att egentligen reflektera över det eller visa ånger. En person som alltid velar kan också vara en energitjuv. Egentligen kan man säga att en energitjuv är den som får dig att bli trött när du umgås med den, men det kan också vara ett beteende som du blir trött av. Då är det inte en person i sig som är energitjuven. Om du har oturen att ha många människor omkring dig som exempelvis kan och vet allt bäst så kommer du förmodligen känna att du inte kan något alls sinom tid och det är inte sant! Minska kontakten med besserwissrarna och hitta människor som vill lyssna på dig. Bli observant på vad som gör att du känner dig trött. Är det situationer, beteenden, människor eller något annat?

Det är alltid svårt att ändra en annan människas beteende och därför är det lättare att själv ta ett steg från energitjuven. Försök därför att hitta orsaken till din trötthet så att du på ett enkelt sätt kan lyfta fram det för din energitjuv. ”Jag blir trött av att du aldrig lyssnar på mig. Jag behöver också få berätta och om du inte kan lyssna vill jag att vi tar en paus ett tag.” eller ”Jag har märkt att du ofta sårar andra människor, har du tänkt på det?” Försök att inte ta åt dig av energitjuvens kritik. Kanske vill de stilla ett eget dåligt samvete, eller en dålig självkänsla genom att få andra nertryckta. Vilka motiv de än har så är det deras ensak. De kan också förändra sitt jag. Var uppriktig mot dem, fråga vad de menar med att ge dig kritik och försöker de skoja bort det så på det igen; ”Det spelar ingen roll att du inte menar det för när du gång på gång säger — så blir jag arg/sårad. Jag tycker om dig men du får inte behandla mig så här.”

Lycka till med att ta tillbaka din energi, den tillhör dig.

Jenny Lindell Bakke, Guldkanten
Diplomerad Coach, Certifierad gruppledare, Aktivt föräldraskap
Pedagogiskt och professionellt ledarskap

 

 

 

TIPS FRÅN COACHEN UT TIPSAR!

Våga förändra eller vara kvar i trygghetszonen

Published by:

COACHEN

 De flesta som möter en coach har bestämt sig för att något ska förändras. De har en stark önskan om något eller en känsla av saknad eller olust. Det finns också de som vill träffa någon att ventilera fritt med och då är coaching ett bra verktyg. 

I mötet med coachen tar man reda på vad som skapar olust eller vad man egentligen saknar för att nå dit man vill. Sedan gör man enmålbild av önskan. Tankar som ”jag skulle vilja” blir då processade till ”jag ska” och sen bygger man upp processen omkring vad man behöver för att nå målet. Man behöver både vilja och mod för en process kräver att man tar ett steg ur sin trygghetszon.

Trygghetszonen är det vi och andra bygger upp omkring oss. Det börjar redan som nyfödd då man får plastband med personnummer på så att man inte ska förväxlas, skolsystemet, regler i samhället, bland annat. Men också val vi gör i till exempel yrkeslivet och outtalade regler om hur man uppför sig i vissa umgängen. Allt det här skapar en trygghet men kan också vara grunden till en olustkänsla som gnager.

Jag frågade runt lite vad man tror är det vanligast område man vill förändra i sitt liv. Som svar fick jag yrkesvalet, relationen, tiden, utseendet. Det finns kanske ett annat område du tänker på? Vad man än tänker så är det möjligt att förändra, om man vill. Under coachingens gång kommer man fram till pudelns kärna. Man kanske ska byta jobb och vad behöver man då? Man kanske vill stanna i sin relation men med en liten förändring. Genom att börja motionera mer så kanske man når sitt mål kopplat till utseendet. För att tiden ska räcka till behöver man kanske omprioritera vad man lägger tiden på?

Att ta steget ut i okänd mark kräver både vilja och mod. Man behöver man ta reda på vad man vill och varför. En förändring behövs men vad ska förändras? Ska man ändra sin egen inställning för att få en fungerande vardag där man mår bra eller ska man göra en fysisk förändring och vad ska då den förändringen leda till? Ibland är coachklienten inte motiverad att ta något steg och då kan det vara rädslan för att ta sig ur trygghetszonen som hindrar. Man vet vad man har men inte vad man får.

I mötet med en coach kan man sortera ut de olika delarna som skapar helheten i livet. Då ser man tydligt var det är obalans och således var man bör formulera sitt mål omkring. Vill du stanna kvar i trygghetszonen eller vill du kliva ur den?

TIPS FRÅN COACHEN UT TIPSAR!

Jag vill, jag vill inte, jag kanske vill

Published by:

COACHEN

JENNY LINDELL BAKKE, coach på Guldkanten

Välkommen in i 2014. Nytt år med nya möjligheter, nya löften men vad betyder det för dig?

Tillhör du skaran som vid tolvslaget högtidligt lovade att nu om aldrig förr SKA jag sluta röka/snusa, gå ner i vikt, dricka mindre alkohol, börja motionera, spara pengar med mera med flera?
Kommer du att lyckas hålla ditt nyårslöfte? Visst gör du det! Om syftet med löftet var att högtidligt säga det på nyårsnatten så har du redan lyckats, grattis! Om syftet var en ständig förändring då har du det spännande arbetet framför dig och du kan behöva ställa dig själv ytterligare några frågor.  Varför är detta löfte viktigt för dig? ÄR det så viktigt för dig att DU är beredd att arbeta för målgång eller är det ett löfte du gett för att du vet att du borde? Ditt syfte med löftet är helt avgörande för nästa steg, nämligen motivationen.
Motivationen finns i dig och kan helt komma därur men den kan också ökas med stimuli utanför. Du kanske blir motiverad av tidningsrubrikerna som uppmanar dig att gå ner si kilo på så många veckor? Du kanske blir motiverad av att forskningens resultat visar på mindre livslängd för de som brukar alkohol och tobak? Forskningen kommer säkerligen vara kvar men tidningsrubrikerna byts snart ut mot ”godaste feträtterna för påsken” eller liknande och då minskar så klart motivationen. Så hur gör du för att behålla din motivation? Gör du det på egen hand eller behöver du människor omkring dig som stöttar? För att du ska klara ditt löfte behöver du en motiveringsstrategi när det blir som jobbigast att stå emot. Skriv ner den när du är motiverad, varför du vill ha denna förändring, vad du vinner på det och hur du kan peppa dig själv.
Kom ihåg, det är svårt att lära en gammal hund att sitta, så var snäll mot dig själv. Lyckas du hålla ”allt eller inget” med fokus på inget, så go for it! Du klarar det, för du har bestämt dig! Ingenting är omöjligt enligt Gunde Svahn och jag håller med. Skulle du falla tillbaka i gamla mönster så tänk på att fem cigaretter är bättre än 20, en träningsrunda är bättre än ingen, och en pepparkaka är bättre än en bakelse. Låt dig falla tillbaka i litet mått, det är ditt val och ingen mer än du själv som eventuellt anklagar dig. Gå sedan stolt tillbaka till ditt syfte och din motivationsstrategi och ta nya tag. Happy new year och lycka till!

TIPS FRÅN COACHEN UT TIPSAR!

Juletid, stilla ro och frid…

Published by:

COACHEN

Det är ofta så man tänker på sina helgdagar. Nu ska man vara ledig från arbetet några dagar, vila, umgås och bara mysa. Allt ska vara precis så där underbart som det är på film. Men det är inte alltid så enkelt när människor träffas. Förväntningarna är olika, kraven är olika och ambitionen är olika. Om dessa olikheter blir för stora så skapas lätt konflikter eftersom man inte får helheten att bli hel så att säga.

Konflikter är något vi människor behöver, inget vi ska vara rädda för. Att känna efter vad man tycker och tala om det för andra behöver inte skapa stora konflikter med blod, svett och tårar. Barbro Lindgren skrev boken ”Max bil” som just handlar om konflikthantering i livets tidiga år; Max leker med en bil, Lisa och kommer och vill också leka med bilen. Lisa tar bilen. Max ”smäller” Lisa och Lisa ”smäller” Max. Det kommer tårar och då kommer räddningen, mamman, som ger Lisa en annan bil.

Max bil är konfliktlösning på barns nivå, när en vuxen kan behöva komma in och hjälpa barnen lösa konflikten. Ibland kan vi dock som vuxna hamna på en liknande nivå när något går oss emot. Och den räddande mamman blir då exempelvis en coach som hjälper till att få överblick över situationen. Som coach kan jag aldrig ge en färdig lösning. Det är bara du som vet vad som fungerar för dig i ditt liv. Däremot kan jag ge tips på vad som har fungerat för andra och när jag läser om konflikthantering så är det tre punkter som är centrala.

  1. Känn! Hur viktigt är det här för dig egentligen?
  2. Tala! Förklara för omgivningen vad du tycker och varför det är viktigt för dig.
  3. Lyssna! Ge andra en chans att berätta om sina tankar.

Konflikter beror oftast på att man stannar i känslan och så vältrar man ur sig en massa och tror att folk ska förstå vilket de inte gör för de är inte förberedda på anstormningen. Välj dina konflikter med omsorg, är det så viktigt för dig egentligen, eller vill du bara bråka och få lite uppmärksamhet? Likaväl som man bör välja sina konflikter ska man också välja tillfällen för att lösa dem. Kanske får man lättare folk att lyssna om man väljer en annan dag än just julafton för att rensa luften? Lycka till med ditt julfirande och kom ihåg att likaväl som du fyller julklapparna med innehåll, fyll dagarna med innehåll som känns bra för dig!

Jenny Lindell Bakke, Guldkanten