Kategoriarkiv: TIPS FRÅN COACHEN

TIPS FRÅN COACHEN UT TIPSAR!

Vem tog min energi?

Publicerad av:

COACHEN

Jag känner mig så trött, utan anledning. Jag vet inte varför jag är så trött, jag bara gäspar hela tiden. Kanske har du hört dessa meningar komma från egen eller annans mun?

Under de mörkare månaderna är det inte ovanligt då vi ofta får brist på välbehövda soltimmar. För lite sömn skapar också trötthet, likaså mycket stillasittande samt näringsfattig kost. Men man kan ha tillräckligt med vitaminer i kroppen, tillräckligt med sömn och motionera regelbundet och ändå vara trött. Och då kan man fråga sig vem som tog energin, vem är energitjuven?

Det finns flera böcker som tar upp ämnet energitjuvar och en del författare tycker man helt ska ta bort energitjuvarna ur sitt liv, andra tycker man ska minska umgänget med dem för ett tag och du gör det du känner är bäst. Jag tror inte det är så enkelt som att läsa en bok och sedan göra val utifrån författarens kunskap. Man kan givetvis ta med det som en del i vågskålarna när man undersöker sin egen trötthet och funderar på om det är energitjuven som har tagit energin.

Vem är en energitjuv? Jo, den personen är ofta självcentrerad och pratar mer än den lyssnar. De vill ha sin vilja igenom och kan anklaga omgivningen om de inte får det. De kan också vara bra på att såra och kränka andra människor utan att egentligen reflektera över det eller visa ånger. En person som alltid velar kan också vara en energitjuv. Egentligen kan man säga att en energitjuv är den som får dig att bli trött när du umgås med den, men det kan också vara ett beteende som du blir trött av. Då är det inte en person i sig som är energitjuven. Om du har oturen att ha många människor omkring dig som exempelvis kan och vet allt bäst så kommer du förmodligen känna att du inte kan något alls sinom tid och det är inte sant! Minska kontakten med besserwissrarna och hitta människor som vill lyssna på dig. Bli observant på vad som gör att du känner dig trött. Är det situationer, beteenden, människor eller något annat?

Det är alltid svårt att ändra en annan människas beteende och därför är det lättare att själv ta ett steg från energitjuven. Försök därför att hitta orsaken till din trötthet så att du på ett enkelt sätt kan lyfta fram det för din energitjuv. ”Jag blir trött av att du aldrig lyssnar på mig. Jag behöver också få berätta och om du inte kan lyssna vill jag att vi tar en paus ett tag.” eller ”Jag har märkt att du ofta sårar andra människor, har du tänkt på det?” Försök att inte ta åt dig av energitjuvens kritik. Kanske vill de stilla ett eget dåligt samvete, eller en dålig självkänsla genom att få andra nertryckta. Vilka motiv de än har så är det deras ensak. De kan också förändra sitt jag. Var uppriktig mot dem, fråga vad de menar med att ge dig kritik och försöker de skoja bort det så på det igen; ”Det spelar ingen roll att du inte menar det för när du gång på gång säger — så blir jag arg/sårad. Jag tycker om dig men du får inte behandla mig så här.”

Lycka till med att ta tillbaka din energi, den tillhör dig.

Jenny Lindell Bakke, Guldkanten
Diplomerad Coach, Certifierad gruppledare, Aktivt föräldraskap
Pedagogiskt och professionellt ledarskap

 

 

 

TIPS FRÅN COACHEN UT TIPSAR!

Våga förändra eller vara kvar i trygghetszonen

Publicerad av:

COACHEN

 De flesta som möter en coach har bestämt sig för att något ska förändras. De har en stark önskan om något eller en känsla av saknad eller olust. Det finns också de som vill träffa någon att ventilera fritt med och då är coaching ett bra verktyg. 

I mötet med coachen tar man reda på vad som skapar olust eller vad man egentligen saknar för att nå dit man vill. Sedan gör man enmålbild av önskan. Tankar som ”jag skulle vilja” blir då processade till ”jag ska” och sen bygger man upp processen omkring vad man behöver för att nå målet. Man behöver både vilja och mod för en process kräver att man tar ett steg ur sin trygghetszon.

Trygghetszonen är det vi och andra bygger upp omkring oss. Det börjar redan som nyfödd då man får plastband med personnummer på så att man inte ska förväxlas, skolsystemet, regler i samhället, bland annat. Men också val vi gör i till exempel yrkeslivet och outtalade regler om hur man uppför sig i vissa umgängen. Allt det här skapar en trygghet men kan också vara grunden till en olustkänsla som gnager.

Jag frågade runt lite vad man tror är det vanligast område man vill förändra i sitt liv. Som svar fick jag yrkesvalet, relationen, tiden, utseendet. Det finns kanske ett annat område du tänker på? Vad man än tänker så är det möjligt att förändra, om man vill. Under coachingens gång kommer man fram till pudelns kärna. Man kanske ska byta jobb och vad behöver man då? Man kanske vill stanna i sin relation men med en liten förändring. Genom att börja motionera mer så kanske man når sitt mål kopplat till utseendet. För att tiden ska räcka till behöver man kanske omprioritera vad man lägger tiden på?

Att ta steget ut i okänd mark kräver både vilja och mod. Man behöver man ta reda på vad man vill och varför. En förändring behövs men vad ska förändras? Ska man ändra sin egen inställning för att få en fungerande vardag där man mår bra eller ska man göra en fysisk förändring och vad ska då den förändringen leda till? Ibland är coachklienten inte motiverad att ta något steg och då kan det vara rädslan för att ta sig ur trygghetszonen som hindrar. Man vet vad man har men inte vad man får.

I mötet med en coach kan man sortera ut de olika delarna som skapar helheten i livet. Då ser man tydligt var det är obalans och således var man bör formulera sitt mål omkring. Vill du stanna kvar i trygghetszonen eller vill du kliva ur den?

TIPS FRÅN COACHEN UT TIPSAR!

Jag vill, jag vill inte, jag kanske vill

Publicerad av:

COACHEN

JENNY LINDELL BAKKE, coach på Guldkanten

Välkommen in i 2014. Nytt år med nya möjligheter, nya löften men vad betyder det för dig?

Tillhör du skaran som vid tolvslaget högtidligt lovade att nu om aldrig förr SKA jag sluta röka/snusa, gå ner i vikt, dricka mindre alkohol, börja motionera, spara pengar med mera med flera?
Kommer du att lyckas hålla ditt nyårslöfte? Visst gör du det! Om syftet med löftet var att högtidligt säga det på nyårsnatten så har du redan lyckats, grattis! Om syftet var en ständig förändring då har du det spännande arbetet framför dig och du kan behöva ställa dig själv ytterligare några frågor.  Varför är detta löfte viktigt för dig? ÄR det så viktigt för dig att DU är beredd att arbeta för målgång eller är det ett löfte du gett för att du vet att du borde? Ditt syfte med löftet är helt avgörande för nästa steg, nämligen motivationen.
Motivationen finns i dig och kan helt komma därur men den kan också ökas med stimuli utanför. Du kanske blir motiverad av tidningsrubrikerna som uppmanar dig att gå ner si kilo på så många veckor? Du kanske blir motiverad av att forskningens resultat visar på mindre livslängd för de som brukar alkohol och tobak? Forskningen kommer säkerligen vara kvar men tidningsrubrikerna byts snart ut mot ”godaste feträtterna för påsken” eller liknande och då minskar så klart motivationen. Så hur gör du för att behålla din motivation? Gör du det på egen hand eller behöver du människor omkring dig som stöttar? För att du ska klara ditt löfte behöver du en motiveringsstrategi när det blir som jobbigast att stå emot. Skriv ner den när du är motiverad, varför du vill ha denna förändring, vad du vinner på det och hur du kan peppa dig själv.
Kom ihåg, det är svårt att lära en gammal hund att sitta, så var snäll mot dig själv. Lyckas du hålla ”allt eller inget” med fokus på inget, så go for it! Du klarar det, för du har bestämt dig! Ingenting är omöjligt enligt Gunde Svahn och jag håller med. Skulle du falla tillbaka i gamla mönster så tänk på att fem cigaretter är bättre än 20, en träningsrunda är bättre än ingen, och en pepparkaka är bättre än en bakelse. Låt dig falla tillbaka i litet mått, det är ditt val och ingen mer än du själv som eventuellt anklagar dig. Gå sedan stolt tillbaka till ditt syfte och din motivationsstrategi och ta nya tag. Happy new year och lycka till!

TIPS FRÅN COACHEN UT TIPSAR!

Mental peppning

Publicerad av:

 

COACHEN

Jenny Lindell Bakke, dipl. coach ACC, Guldkanten.

Någon gång på 80-talet det gick en video på tv, Twisted Sisters ”Were not gonna take it”. Storyn är denna: En kille spelar gitarr på sitt rum och lyssnar på hög musik. Pappan kommer upp sänker volymen och skäller ut pojken för rummet ser ut som en ”svinstia” och han frågar sonen; vad ska du göra med ditt liv? Killen svarar: I wanna rock! Och så startar musiken och vi som ser på videon förstår att det är helt klart coolare att vara ”rocker” än pappa i det läget.

Nu tänker vi oss framåt i tiden. Tjugo år senare sitter killen hos chefen. Han får frågan: Vad kan du tillföra det här företaget?

Killen tar ett djupt andetag, rätar på ryggen och svarar: I wanna rock!
Han kanske inte säger det men det finns där, han boostar sin självkänsla med en trigger, i detta fall musiken. Chefen kommer garanterat märka den självsäkerhet killen representerar.

Vad är då en trigger? Det kan vara en låt eller en handling, något som får dig att räta på ryggen och känna dig stark. Något som får dig att känna självkänsla och självförtroende. En trigger är något att ta till när man ska prestera något utöver det vanliga eller när man behöver lite extra peppning av sig själv. Idrottare använder sig ofta av trigger, den lilla ritualen de gör innan de presterar. Men det är inte alltid man ser att någon använder sin trigger. Det kan lika gärna vara något som endast existerar i dina tankar.

 

Vill du ha hjälp med att hitta din trigger? Välkommen till Guldkanten.

 

 

 

TIPS FRÅN COACHEN UT TIPSAR!

Mod att våga

Publicerad av:

COACHEN


Modet bygger vi upp genom att ta itu med våra rädslor. Lite rädd ska man vara ibland för annars får man inte någon anledning att känna sig modig. Modet besitter alla människor men det som skiljer oss åt är vad som får oss att känna oss modiga. För någon kan det vara modigt att se en spindel medan en annan med lätthet kan hålla den i handen. För någon är ett bungyjump-hopp modigt medan någon annan tycker det är modigt att gå hem sent en kväll.

Det är inte händelsen i sig som är viktig utan vad som får dig att känna dig modig. Vad som får dig att trotsa rädslan och varför. Astrid Lindgren beskriver känslan av mod i Bröderna Lejonhjärta:

”Skorpan Lejonhjärta” sa Jonathan, ”är du rädd?”
”Nej… jo, jag är rädd! Men jag gör det ändå, Jonatan, jag gör det nu… nu… och sen blir jag aldrig mera rädd.”

Skorpan är rädd för att bli ensam kvar i Nangijala och det är han så rädd för så det blir hans drivkraft att trotsa rädslan för att hoppa nedför ett berg med storebror på ryggen. Han är rädd men gör det ändå och det är det som får Skorpan att känna sig modig. Han lyckades och kom till Nangilima tillsammans med sin bror. Skorpan vet också att har man trotsat rädslan en gång så har man övervunnit den.

Hur fungerar detta i verkliga livet för dig och mig? Skorpan säger ”och sen blir jag aldrig mera rädd”. Det kan fungera så men jag skulle vilja inflika att han nästa gång kommer att vara lite mindre rädd eftersom har gjort det en gång och lyckats. Som coach vet jag att de processer mina klienter går igenom behöver få ta tid. Små lyckade framsteg som är varaktiga är bättre än ett stort som inte är hållbart. Det är inte målet i sig som är viktigt utan resan dit. Om vi säger att du har som mål att springa en mil och ger dig ut på milsrundan första dagen så är risken att du misslyckas stor. Ditt mod och din självkänsla kommer att sjunka eftersom du inte klarade utmaningen. Om du däremot springer korta sträckor i början som du sedan ökar på är chansen större att du lyckas nå ditt mål. Ditt mod och din självkänsla stiger i takt med framstegen och du har anledning att ge dig själv beröm flera gånger innan du når det slutgiltiga målet.

Jag tror det är bra att utmana sig själv ibland, även i vuxen ålder. Det behöver inte vara stora händelser utan små till synes ganska enkla saker men det ska vara saker som du aldrig har gjort förut. Det kan vara modigt att ge någon en komplimang. Det kan vara modigt att säga sin åsikt. Det kan vara modigt att laga ett recept som man aldrig gjort och bjuda sina vänner på. Tänk efter vad du gör som är modigt, där du får tänja gränserna lite. Vad kan du göra som du aldrig har gjort förut? Har du någon längtan som inte förverkligas för att rädslan motar bort den? Stå på dig, var modig och hejda rädslan, den mår bra av att inte få allt för stort utrymme.

Fundera också på för vems skull du ska vara modig. Är det för att du vill eller för att någon annan har det kravet på dig eller den önskan av dig? Vad får du ut av det och är det värt prestationen? Om det inte känns okej för dig fundera på vad det är som gör det meningslöst och ta beslut utifrån det svaret. Ibland är det mer modigt att våga säga nej än att anta utmaningen. Om du känner att du får ut något av det och din insats är rimlig för dig och kan mota din rädsla, så önskar jag dig lycka till i din utmaning.

Jenny Lindell Bakke, dipl. coach ACC
GULDKANTEN

Uppvidinge Tidning – i brevlådan & på nätet